Thursday, August 21, 2008

Berpesan Dengan 565

Salamulamulallahi alaikum,
lewat kebelakangan ini, penulis sering berbual dengan seorang brother yang otai, abang apai namanya. bile diberi peluang bergaul dengan abg apai ni, penulis banyak disedarkan tentang perkara-perkara yang penulis anggap remeh. tapi apabila bersua dengan abg apai ni, berkongsian yang diberikan membuatkan penulis terfikir apa yang penulis telah lalui setakat ini.

kali ini penulis berminat untuk berkongsi tentang 565, perkara ini memang penulis sedia maklum dan sahabat-sahabat semua juga sedia maklum, namun apa yang ingin penulis kongsi kan di sini ialah berdasarkan apa yang penulis perolehi daripada abg apai.

565... apa agak nya ya..macam-macam benda boleh di tafsirkan dari 565 ini, apa yang ingin di sampaikan ini ialah antara kunci penting bagi seseorang muslim untuk berjaya di dunia dan akhirat.
dengan berpegang pada kunci 565 ini, seseorang itu akan memperolehi satu kekuatan yang MAHA dahsyat untuk menjalani liku-liku kehidupan yang sememangnya penuh onak dan duri.

apa itu 565?

5 di awal adalah 5 rukun islam iaitu

1. mengucap dua kalimah syahadah
2. menunaikan solat lima waktu
3. berpuasa di bulan ramadan
4. mengeluarkan zakat
5. menunaikan haji(bagi yang mampu)

6 di tengah adalah 6 rukun iman iaitu
(1) Beriman kepada ALLAH SWT
(2) Beriman kepada Malaikat-malaikat
(3) Beriman kepada Kitab-kitab
(4) Beriman kepada Rasul-rasul
(5) Beriman kepada Hari Kiamat
(6) Beriman kepada Qada dan Qadar

dan 5 yang di akhir adalah SOLAT 5 WAKTU

benda ini sering diingatkan oleh abg apai kepada penulis, samada ketika berjumpa mahupun ketika berbual dalam telefon. ' jaga 565 insyaAllah MAHA PEMURAH lagi MAHA PENYAYANG akan jaga kita' kata abg apai kepada penulis.

penulis rasa, untuk waktu ini tak perlu lah penulis mengulas dengan lebih dalam lagi, memandangkan ilmu penulis juga tidak lah tinggi dalam ilmu islam ini, cukup lah setakat ini sahaja.

akhir kata, penulis simpulkan di sini, apabila kita melakukan tuntutan rukun islam nan 5, dan kita mengimani dan berserah pada rukun iman nan 6, dan kita menjaga 5 waktu solat supaya tiada yang kurang dari sukatan, insyaAllah, segala usaha kita akan diberkati dan dipermudahkan jalan dalam segala usaha yang dikerjakan. insyaAllah.

sekian.

Seindah-indah Pesanan kepada seorang sahabat ialah La haula wa la quwwata illa billah

0 comments:

Post a Comment