Tuesday, July 29, 2008

Musuh Nyata Bagi Setiap Insan

Salamullahi alauikum,
sahabat-sahabat sekalian, Kita seringkali dihidangkan dengan berita-berita tentang pergaduhan antara sesama insan, baik suami isteri, adik-beradik, saudara-mara, sahabat handai apatah lagi antara insan yang berlainan agama, bangsa dan budaya. Hari ini penulis ingin berkongsi tentang satu perkara yang amat penting. Perkara ini selalu juga penulis lupa, jadi untuk bersama kita saling ingat-mengingati, penulis ingin berkongsi tentang SYAITAN.

Dalam Al-Quran, Allah S.W.T telah berfirman yang bermaksud :

"Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang amat nyata bagi manusia."

(Surah Al-Israa' ayat 53)

inilah amaran yang amat jelas diberikan oleh Allah kepada hambanya agar tidak leka dengan segala nikmat kurniaanNya di dunia ini. Sesungguhnya, Syaitan itu tidak pernah diam dan malas dalam usaha mereka menghasut dan menyesatkan umat manusia sebagaimana yang di gambarkan oleh dalil-dalil berikut :-

Allah SWT telah berfirman:

“…Sesungguhnya Syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan Syaitan-syaitan itu teman rapat bagi orang-orang yang tidak beriman.” (Al-A’raaf, sebahagian ayat 27)

Allah SWT juga berfirman:

“Dan sesiapa yang tidak mengendahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya Syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu menjadilah Syaitan itu temannya yang tidak renggang daripadanya . Dan sesungguhnya Syaitan-syaitan itu tetap menghalangi mereka dari jalan yang benar, sedang mereka menyangka bahawa mereka orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.”
(Az-Zukhruf, ayat 36-37)

Hadith Rasulullah SAW juga ada disebutkan bagaimana Syaitan merasuki manusia.

Shafiyah binti Huyay RA berkata, Rasulullah SAW bersabda; “Sesungguhnya Syaitan berpindah pada diri manusia melalui urat darahnya.” (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

Jadi begitu lah tegar dan nekadnya Si Syaitan dalam menjadikan kita ini hambanya tanpa rasa jemu walau sedikit pun. Bersama ini penulis ringkaskan tentang pintu-pintu hasutan dan juga cara menjauhi syaitan ini.
15 pintu syaitan yang ada didalam diri kita

- pintu marah
- cinta dunia
- kebodohan (keengganan menghadiri majlis ilmu)
- panjang angan-angan
- rakus
- bakhil
- suka pada pujian
- riak
- ujub (merasa kagum)
- takut dan gelisah
- buruk sangka
- memandang rendah pada orang lain
- merasa suka pada dosa
- merasa aman daripada pembalasan "ALLAH"
- putus asa daripada rahmat "ALLAH"

15 Senjata Menghalang Syaitan

- Membaca Bismillah (menjadi kunci pada perbuatan baik)
- Banyakkan berzikir
- Banyakkan Beristighfar
- Baca "la i' la ha illa anta subha naka inni kuntu minaz zoli min"
- Jangan tidur berseorangan
- Baca doa pagi dan petang
- Bersugi
- Melaksanakan solat jemaah
- Berwudhuk sebelum tidur
- menutup aurat
- Membaca doa masuk tandas.
- Banyak berselawat pada hati
- Bertaubat, beristighfar
- Banyakkan baca Al-Quran
- Membaca surah Yassin setiap pagi

Rumah yang Tidak Dimasuki syaitan

- Rumah yang bersih
- Penghuni membaca "Bismillah" ketika memasuki rumah
- Sentiasa berzikir (ahli rumah menegakkan solat)
- Penghuninya jujur dan memenuhi janji
- Penghuninya memakan makanan yang halal (dan cara mendapatkannya halal)
- Penghuninya mengekalkan silaturahim (sentiasa mesra)
- Rumah yang penghuninya berbakti kepada Ibu BapaSeindah-indah Pesanan kepada seorang sahabat ialah La haula wa la quwwata illa billah

Sunday, July 27, 2008

Doa bagi sakit anggota dalaman

Salamullahi alaikum.. sahabat-sahabat yang di kasihi sekalian, baru-baru ini penulis membaca sebuah buku yang berkisar tentang rahsia-rahsia ayat suci Al-quran yang boleh di amalkan untuk kesejahteraan hidup, samada untuk kesihatan, pergaulan, kewangan, kekeluargaan dan lain-lain.

Jadi pada hari ini, penulis ingin berkongsi tentang satu doa yang pernah penulis dengar daripada pakcik penulis yang mempunyai masalah sakit dalam dada( seingat penulis). ketika itu pakcik penulis berkongsi ilmu tersebut dengan bapa penulis dan penulis hanya mendengar sekadar mendengar tanpa ada keinginan untuk mengamalkannya.

beberapa hari ini, penulis membaca buku "Amalan Hikmat dan Rahsia dari Al-Quran" terbitan Darul Nu'man, dan penulis terjumpa doa yang diajarkan oleh pakcik penulis pada masa lepas.

berikut adalah amalan tersebut:

1. letakkan tangan di bahagian yang sakit
2. baca 'Bismillah' 3x
3. dan baca 7x ---> أَعُوذُ بِعِزَّةِ اللهِ وَقُدرَتِهِ مِن شَرِّ ما أَجِدُ وَأُحاذِر
-riwayat imam muslim-Seindah-indah Pesanan kepada seorang sahabat ialah La Ilaha Illallah, Wa anna Muhammadur Rasulullah"