Sunday, September 28, 2008

Raya oh raya

Salam alaik,
dah lama luhur tak menulis dekat blog ni,sepi je kat sini,well,hari ni luhur tak bercadang nak berkongsi apa2 tips masakan atau macam mana nak buat biskut mahupun kek,maklumlah luhur bukannya pakar memasak,tapi pakar memakan hu3..Bila dah dekat raya ni, jalan2 dkt kg. Luhur dah sesak sangat,macam apa entah,kuala lumpur pun tak jem macam ni time raya(maklum la,majoriti rakyat dah balik kg. Masing2 ke3)

Type rest of the post here

Komen lah setiap kali anda membaca, dengan demikian anda telah menolong seseorang untuk berubah

Thursday, September 18, 2008

Upin & Ipin

Salam alaik,
Pada tahun yang lepas, industri animasi negara telah digemparkan dengan kemunculan satu siri animasi kanak-kanak yang sangat informatif dan mendidik. Cerita ini telah mendapat 5 star rank oleh semua pengemar youtube dan lain2.

sama-sama kita ikuti kisah mereka

Episod 1


Episod 2


Episod 3


Episod 4


Episod 5


Trailer Setahun Kemudian


Episod 6


Episod 7


Episod 8


Episod 9


Episod 10


Episod 11


Episod 12


Iklan Colgate


GENG- Extended Trailer 2008




Komen lah setiap kali anda membaca, dengan demikian anda telah menolong seseorang untuk berubah

Mari MenKAJI LANGIT

Salam alaik,
Bile terpandang bintang-bintang di langit, penulis akan terimbau kembali detik-detik penulis yang penulis harungi ketika zaman persekolahan menengah dulu. Bukan lah terkenangkan kekasih hati atau pun cinta yang tidak bertepuk dua belah tangan, bukan juga denda yang terpaksa ditanggung kerana malas belajar, tetapi terkenangkan semangat yang penulis pernah miliki semata-mata untuk mengintai anak bulan, planet2, bintang2 dan galaksi2 bersama rakan2 dalam Persatuan Falak Syarie MML suatu ketika dahulu.

Pada waktu itu, balik rumah pukul 3-4 pagi tu biasa la, apatah lagi merempat ditepi pantai Mek Mah semata-mata nak melihat hujan tahi bintang. Semuanya sangat indah bila

dikenangkan, lebih2 apabila penulis mula belajar di KL ni, yang memang x pernah berpeluang nak menghayati keindahan alam Langit ciptaan Ilahi.

Namun, cerita ini bukanlah yang penulis ingin kongsikan, penulis ingin kongsikan kembali ilmu2 Falak Syarie yang telah penulis pelajari dahulu dengan sahabat2 sekalian, apalah gunanya ilmu ini jika dibiarkan tidak berkembang biak, lama2 tentu sahaja pupus dari ingatan penulis.

Baik lah, mari kita mulakan;-

Falak Syarie ialah ilmu yang dipelajari bertujuan untuk mengetahui waktu-waktu ibadat seperti sembahyang,zakat dan puasa serta mengetahui arah kiblat.

Ilmu Falak tidak serupa dengan ilmu kaji bintang yang lain seperi astronomi walaupun ramai ahli ilmu yang beranggapan sedimikian.Ini kerana ilmu falak adalah berlandaskan Al-Quran dan As-sunah berbanding ilmu-ilmu kaji bintang yang lain.

Dalam pembelajaran penulis yang lalu, ilmu Falak Syarie ini mengfokuskan kepada tiga elemen penting

1) Ilmu Takwim- mempelajari perbezaan di antara takwim masehi, Hijri, India dan China. Namun, fokus lebih kepada masehi dan hijri

2) Ilmu Waktu Solat- mengajar bagaimana sesuatu waktu solat dikeluarkan, terdapat beberapa pandangan ulama yang digunakan dalam penentuan waktu solat.

3) Ilmu Arah Kiblat - mengajar bagaimana menentukan arah kiblat, ilmu amat penting di mana, menjadi kewajipan bagi setiap muslim mengetahui kaedah mencari arah kiblat yang tepat agar solat kita menjadi SAH dan tidak sia-sia.

cukup dulu setakat ini, nantikan sambungannya, assalamualaikum...

Firman Allah Ta’ala yang bermaksud:

“Dan (sebahagian dari dalil yang tersebut ialah) matahari; ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya; itu adalah taqdir Tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui”.
(Surah Yaa sin : 38)

Komen lah setiap kali anda membaca, dengan demikian anda telah menolong seseorang untuk berubah

Sunday, September 14, 2008

Buluhmas

Salam alaik,
Lewat hari ini bermacam-macam perniagaan yang muncul di pasaran, macam cendawan tumbuh lepas hujan, tak kira lah samada berkonsepkan MLM,direct sponsor, investment, profit sharing, internet forex dan macam-macam lagi. semuanya menjanjikan pulangan yang lumayan.

Tapi, semuanya ada agenda tersembunyi, memang betul boleh kaya dengan semua tu, TETAPI pengorbanan yang perlu dilakukan juga perlulah SETARA. Tiada Kejayaan Tanpa Usaha. Namun, bagi orang yang bijak, usaha yang dilakukan adalah sama, tapi hasilnya berLIPAT KALI GANDA. Ini lah yang ingin penulis perkenalkan, Perniagaan BULUHMAS.

Melalui BULUHMAS, kita dilantik sebagai PROMOTER SAMBILAN BERGERAK kepada syarikat, dimana kita dibekalkan STICKER samada motor atau kereta. Dari sini lah, kita di bayar UPAH kerana mempromosikan syarikat.

APA ITU BULUHMAS

BuluhMas …. membawa konsep baru dalam Industri Pengiklanan.

Menawarkan konsep pengiklanan baru ini kepada syarikat-syarikat yang mahu mengiklankan nama atau produk mahupun sebarang bentuk yang boleh diiklankan.

Apa yang membezakan konsep BuluhMas dengan konsep yang telah ada, adalah ianya tidak memerlukan kos yang tinggi dan sistemnya sungguh efektif.


LATAR BELAKANG SYARIKAT

Buluhmas Enterprise (M) Sdn. Bhd. (SA0043046-M)
NO.35A,
JALAN 1,
TAMAN RADEN JAYA,
45500 TANJONG KARANG, SELANGOR.

PEGUAM
SAMRY & ASSOCIATES
NO.10/1R,
BLOK J, JALAN 3-5,
TAMAN LEMBAH MAJU,PANDAN INDAH.

PERUNDING PERHUBUNGAN PROMOTER
KELAB KEBAJIKAN PENGEDAR JUALAN LANSUNG TANJONG KARANG
NO.35A-1, JALAN 1, TAMAN RADEN JAYA, 45500 TANJONG KARANG, SELANGOR.

KONSEP BULUHMAS

BULUHMAS adalah sebuah syarikat pengiklanan yang mengiklankan dirinya sendiri untuk menjual produk orang lain.
Ianya bukanlah syarikat MLM ataupun syarikat pelaburan internet malah bukan juga skim cepat kaya tetapi syarikat pengiklanan yang sah dan mempunyai sijil daripada SSM.

Komisen dibayar berterusan kepada ahlinya dari level 1 sehingga level 4.

BULUHMAS pada asasnya mendapat keuntungan jualan barang tempatan (IKS) dengan pemotongan 15% dari komisen ahlinya.

BULUHMAS mempunyai plan jangka panjang selaras dengan misi dan visinya tersendiri.

Jadi untuk merealisasikan objektifnya, dengan mempunyai ramai promoter, BULUHMAS akan mendapat banyak projek pengiklanan.

Sasaran BULUHMAS adalah mendapatkan PENGIKLANAN DARI SYARIKAT-SYARIKAT GERGASI.

KAEDAH BULUHMAS

BULUHMAS menggunakan kaedah promoter pengiklanan bagi mempromosikan iklan-iklannya.

Kaedah ini sangat efektif dan berjaya kerana , promoter akan :

Menampal pelekat/sticker di kereta mereka.
Sticker syarikat akan tersebar dengan cepat dan dapat dilihat dengan mudah di mana-mana sahaja secara kerap dan berterusan. Ini menjadikan info, produk, laman web dan nama syarikat tersebar dengan luas dan cepat.

.: tintaluhur :. (STICKER MOTOR)


.: tintaluhur :. (STICKER KERETA)

Menggunakan produk atau perkhidmatan
Setiap promoter diwajibkan menggunakan produk atau perkhidmatan syarikat. Dengan cara ini, produk akan dapat menembusi pasaran secara meluas, malah pengiklanannya juga dapat di lihat di kawasan-kawasan jarang terdedah kepada konsep pengiklanan biasa. Oleh yang demikian, kadar pelanggan dan pengiklan akan bertambah secara mendadak dan seterusnya keuntungan syarikat akan meningkat.

Konsep “Word of mouth”
Disamping itu, secara tidak langsung, ahli atau Promoter akan menghebahkan info syarikat kepada orang lain secara kaedah ‘word of mouth' yang mana kaedah ini adalah yang paling berkesan. Bagi meningkatkan pendapatan mereka, ahli / Promoter akan mempromosikan BULUHMAS dengan mencari promoter-promoter baru supaya mengiklankan syarikat. Dengan bayaran keahlian yang rendah dan potensi pendapatan yang lumayan, sudah pasti sistem ini akan berkembang dengan cepat dan pantas.
*
*
BAGAIMANA MENJANA PENDAPATAN DI BULUHMAS
*
KOMISEN PROMOTER

Komisen menampal sticker
Setiap promoter akan dibayar RM 1 sebulan dengan menampal pelekat/sticker di belakang kereta mereka

Komisen menampal sticker dari ahli dibawah network anda
Bagi setiap ahli / promoter baru (yang genap sebulan anda perkenalkan), anda akan dibayar RM1. Anda akan menerima komisen RM 1 tersebut bagi setiap ahli / promoter di bawah rangkaian (network) anda dari level 1 sehingga level ke 4. Jumlah ahli bagi setiap level adalah tidak terhad jumlahnya. Bermakna anda boleh menaja seberapa ramai ahli / promoter yang anda mampu. Ini menjadikan pendapatan anda makin bertambah setiap bulan.

.: tintaluhur :.
.: tintaluhur :.


.: tintaluhur :.


.: tintaluhur :.


Baucer dari pihak BuluhMas.
Produk/baucer ini bersamaan 15% daripada jumlah pendapatan anda setiap bulan.
Ini bermakna anda akan dapat menjimatkan perbelanjaan membeli barangan keperluan anda kerana baucer 15% tersebut seakan-akan anda membeli barangan tersebut secara percuma.

PAKEJ EXPRESS

Pakej diwujudkan kepada mereka yang mempunyai modal yang besar dan tidak berminat mencari downline disebabkan malas, tak pandai sembang atau tiada masa.

Terdapat 3 pakej yang ditawarkan :

PAKEJ 1
Modal RM195,
Setelah di TOLAK 15% VOUCHER , BAKI RM36 anda dapat setiap bulan.

PAKEJ 2
Modal RM1215 ,
Setelah di TOLAK 15% VOUCHER , BAKI RM238 anda dapat setiap bulan.

PAKEJ 3
Modal RM3615 ,
Setelah di TOLAK 15% VOUCHER , BAKI RM714 anda dapat setiap bulan.


*** Voucher barangan IKS - Boleh tukar di BULUHMAS MART ***

TETAPI , bagi ANDA yang RAJIN MENAJA …......
Pendapatan anda lagi HEBAT dan LUMAYAN

CONTOH :
Anda sertai BULUHMAS dgn modal RM15 (dapat RM1 hingga pencen)

Keadaan 1
Jika anda menaja ahli ( Direct Sponsor )
Pakej 1 - anda dpt tambahan RM 10 hingga PENCEN
Pakej 2 - anda dpt tambahan RM 61 hingga PENCEN
Pakej 3 - anda dpt tambahan RM 181 hingga PENCEN


Keadaan 2
Jika DOWNLINE LEVEL KE 2 anda menaja ahli
Pakej 1 - anda dpt tambahan RM7 hingga PENCEN
Pakej 2 - anda dpt tambahan RM 41 hingga PENCEN
Pakej 3 - anda dpt tambahan RM 121 hingga PENCEN

BAGAIMANA IA DIKIRA ?

Plan BULUHMAS amat mudah.
Sekiranya anda sertai dgn PAKEJ 1 - RM195 …..
sebenarnya anda dah ada 13 Lot kepunyaan anda sendiri di bawah anda
(RM15x13 lot = RM195)

Maka, susunan nya adalah …..
1 LOT di level ATAS,
3 LOT DI LEVEL PERTAMA,
3 LOT di LEVEL KEDUA,
3 LOT di LEVEL KETIGA,
3 LOT di LEVEL KEEMPAT
(KAN JADINYA 13 LOT,TAK PAYAH CARI DOWNLINE,
LOT yg diBELI SEBENARNYA ... DOWNLINEnya … KITA SENDIRI..) .
Maka BONUS pertama ialah BONUS PENCEN kita,
RM1 untuk 13 LOT kita sendiri …. Iaitu ….. 13 lot x RM1 = RM13
BONUS KEDUA IALAH BONUS TAJAAN
(Seperti saya maklumkan tadi,kita sertai modal RM195 sebenarnya kita menaja LOT kita sendiri..maka ikut kiraan pecahan level seperti diatas , kita dapat lagi RM30....

Jadi …
BONUS PENCEN + BONUS TAJAAN
RM 13 + RM 30
RM43, TOLAK 15%, ANDA DAPAT RM36

KENAPA PERLU PILIH BULUHMAS ?

Asasnya mudah …..
Tampal sticker dikenderaan anda ….. setiap bulan dapat duit.
Ajak kawan-kawan join - makin banyak duit yang anda dapat.

Terdapat beberapa faktor yang begitu jelas dan benar berkenaan syarikat buluhmas.
*
Berikut adalah faktanya :
*
PENDAFTARAN SYARIKAT ( SA0043046-M )
Syarikat ini didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

PEMILIK
Pemilik syarikat ini adalah rakyat Malaysia sendiri ( En. Azmi Ame Hamzah )

PEJABAT
Ada pejabat dan alamat yang dinyatakan adalah benar dan wujud.

LAMAN WEB
Laman web syarikat (http://www.buluhmas.com/) didaftarkan oleh pemiliknya sendiri.

POTENSI
Syarikat pengiklanan tidak pernah mencatatkan kerugian

SERVER
Server laman web buluhmas : Name Servers: ns1.mesradns.net ns2.mesradns.net IP Address: 202.71.109.32 IP Location: Malaysia

KEAHLIAN
Yuran pendaftaran yang minimum iaitu RM15 seumur hidup.

KOMISEN
Pembayaran upah/komisyen yang tinggi kepada ahlinya.

MUDAH
Tugas ahli mudah sahaja, daftar kemudian tampalkan sticker ... memang mudah

PENDAPATAN
Setiap bulan dapat duit walaupun tak taja orang baru.


AKHBAR
.: tintaluhur :.

.: tintaluhur :.

TIPS UNTUK BERJAYA
Jika mahukan duit lebih, kami akan mengajar anda teknik-tekniknya. Tetapi rahsia ini hanya untuk ahli yang berdaftar sahaja. Gerenti dapat 3 digit setiap bulan
CONTOH
Anda sertai BULUHMAS dan taja 20 orang ahli baru dibawah anda (Direct Sponsor)
Anda akan menerima RM 1 bagi setiap ahli dibawah anda sehingga level ke 4
Jika setiap ahli masing-masing taja 20 orang .... jumlah ahli dibawah anda akan berjumlah :
Level 1 .... 20 orang
Level 2 ... 400 orang
Level 3 ... 8,000 orang
Level 4 ... 160,000 orang
JUMLAH = 168,421 orang = RM 168,421 ( anda dapat setiap bulan)
Itu baru 20 orang taja 20 orang bagi setiap level
Malah tajaan bagi ahli untuk setiap level sebenarnya tiada had
Jadi ..... bermakna potensi pendapatan anda adalah lebih besar lagi !!!!!
Anda boleh kembangkan jadi 30 .... 40 .... 50 .... dan sebagainya
SEMUANYA BERGANTUNG KEPADA ANDA UNTUK TENTUKANNYA

Jadi ….. jangan tunggu lagi ….. daftarlah hari ini...

Buatlah pilihan bijak untuk masa depan anda kerana anda mampu mengubahnya...
Semuanya terletak ditangan anda samada nak join atau biarkan ia berlalu.

DAFTARLAH SEGERA
RM15 bukannya banyak sangat.
JANGAN PULA TAKUT AMBIL RISIKO SERENDAH INI

PELUANG SEDANG MENANTI ANDA ….
JANGAN TUNGGU LAGI.

ANDA BERMINAT ?

INGIN DAFTAR ?
*
NAK MAKLUMAT LANJUT ?
*
*
SMS .... "BULUHMAS"
BESERTA "nama dan alamat anda" ke , 013-3608118 (mUHAMAD),013-2009617(sYAM) "Borang Permohonan akan dihantar kepada anda"

p/s: bagi yang berada di sekitar jln. klang lama,PJ,puchong,UM,UiTM jln othman boleh berjumpa secara terus.


Seindah-indah Pesanan kepada seorang sahabat ialah La haula wa la quwwata illa billah

Sifat Solat Nabi

Salam alaik,
apa khabar sahabat-sahabat semua? agak lama penulis menyepikan diri, bukanlah sebab malas nak menulis, tapi kekangan internet dan masa menyebabkan penulis tidak berkesempatan untuk menaip post terbaru.

Hari ini, genaplah 14 hari umat islam menjalani ibadah puasa, iaitu ibadah wajib yang menjadi rukun kepada seseorang yang bergelar "MUSLIM". Di kala ini lah, ramai hamba-hamba Allah berduyung-duyung mendatangi masjid-masjid dan surau-surau untuk menunaikan solat sunat tarawih, kononnya nak mengejar pahala yang berlipat ganda dan berkat pada bulan Ramadhan.

Namun, tidak ramai yang sedar, adakah solat yang dilakukan itu betul atau tidak, menepati sunnah atau tidak dan lain-lain lagi. Penulis bukanlah seorang ustaz, bukan lah nak menunjuk pandai namun ada sedikit info yang penulis perolehi daripada pembacaan yang boleh dikongsikan dengan sahabat-sahabat sekalian, agar sama-sama dapat kita saling ingat-mengingati antara kita.

Penulis kali ini ingin berkongsi tentang Sifat Solat Nabi, di mana penulis telah membaca terjemahan kitab ini yang di tulis oleh Syeikh Al-albani, dan juga ringkasan daripada Ustaz Yaacob "Beberapa Persoalan Lazim Tentang Solat" dan "Formula Solat Sempurna" oleh ustaz. Zaharuddin. Namun, apa yang ingin dikongsi kali ini bukan lah rumusan daripada buku-buku tersebut, melainkan hanya sebuah video yang penulis temui di dalam youtube.com berkenaan Sifat Solat Nabi yang diterbitkan oleh saudara kita di Indonesia.


Sama-sama kita hayati:-



















Seindah-indah Pesanan kepada seorang sahabat ialah La haula wa la quwwata illa billah



Blog Biz