Wednesday, December 31, 2008

Doa Pembuka Apa Yang Tertutup

Salam alaik,sekadar berkongsi panduan doa yang boleh diamalkan bersama dari laman Darussyifa
klik gambar untuk paparan penuh



Tuesday, December 30, 2008

Black-blueline template (my 1st template)

S
alam alaik,syukur ke hadrat ilahi kerana masih beri nafas kepada ku dan telah memberi peluang utk aku menyiapkan blog template ini. terima kasih kepada sifu Ein dan rakan2 yang sama2 belajar dengan beliau.

jom tengok template aku ni huhuhu;-

klik di sini untuk download:- Download

Tuesday, December 16, 2008

Kenduri

S
alam alaik,
em..Semalam luhur menghadiri satu majlis kenduri di kg. Baru siong,baling,kedah. Kenduri majlis perkahwinan anak saudara kepada abang ipar luhur.

Apa yang ingin luhur kongsikan disini ialah berkenaan adat masyarakat semasa kenduri di sini berbanding di bumi kelahiran luhur kota bharu.

Pertama, semangat gotong-royong yang masih menebal dan dipegang kukuh oleh masyarakat. Segala gerak kerja sepanjang kenduri dilakukan secara beramai-ramai,cume yang paling menyentuh hati luhur dan yang paling ketara dalam majlis ni ialah,tenaga kerja utama ialah dikalangan kaum adam. Memasak,mengemas tempat makan,menghidang semuanya di buat oleh kaum adam, berbeza dengan negeri cik siti wan kembang,kaum adam hanya bertugas untuk menghidang makanan dan mengangkat barang-barang sahaja.
Kedua, cara makan. Masyarakat di baling ni mengamalkan perkongsian makanan, sebagai contoh, satu meja hidangan untuk 4 orang hanya disediakan 2 gelas minuman. Kalau diteliti,konsep ini sama sebagaimana amalan makan dalam talam. Dimana unsur yang diterapkan ialah kerendahan hati dan kesamatarafan sesama insan. Tiada lagi perbezaan antara kaya dan miskin,warna kulit dan etnik.

Dalam menghayati adat masyarakat di baling ini,luhur teringat gelagat ahli keluarga luhur yang cuba menyamakan suasana kenduri di kelantan dengan di baling, mereka tidak cuba menyelami adat di sini,sebagaimana contoh tadi,mereka tidak sanggup berkongsi gelas,dan meminta hidangan yang sememangnya tidak disediakan di baling sebagaimana di kelantan .

Sememangnya,penerimaan di antara perbezaan amalan adat dan budaya sukar di terima tanpa ilmu,iman dan pengalaman. Apabila kita mempunyai ketiga-tiga elemen tadi baru lah kita mudah menerima sesuatu yang dengan hati yang lapang dan terbuka.

Sesungguhnya dijadikan manusia ini dari jenis yang berbeza-beza,bersuku dan berpuak adalah untuk saling kenal mengenali antara satu dengan yang lain.

Komen lah setiap kali anda membaca, dengan demikian anda telah menolong seseorang untuk berubah

Saturday, December 6, 2008

Balik Kampung

Salam alaikum,
hehehe waza waza! sedar x sedar dah sebulan luhur x bukak blog..huhuhu..macam-macam alasan ada dalam kepala ni nak bagi..erm, hari ni luhur nak balik kg. nun di kota bharu yang senantiasa dibanjir air pada hujung tahun begini.

Erm, adik luhur kata air dah surut, nampaknya luhur balik raya haji ni kena cuci rumah la huhuhu nasib badan betul la..

erm, tapi ni baru banjir yang pertama, biasanya kalo banjir mesti 2,3x setahun, so ade chance lagi nak maen sampan :D hehehe

erm, ingat-ingat dalam otak ni, sem depan nak start belajar menulis artikel pendek,hope semangat untuk terus menulis n berbakti kepada agama, bangsa, kerjaya dan negara akan terlaksana.

k la kengkawan, adiosa.. assalamualaikum

Komen lah setiap kali anda membaca, dengan demikian anda telah menolong seseorang untuk berubah

Blog Biz