Sunday, March 8, 2009

1st IIUM National Nursing Student Symposium

Salam alaik,
Dah agak lama penulis tak mencoret kat blog ni, kali penulis sekadar ingin berkongsi pengalaman yang penulis dapat sepanjang program yang penulis ikuti selama 2hari 1malam di IIUM kuantan.

ini merupakan kali ke-2 penulis menyertai konferens, yang pertama dulu sewaktu penulis di semester 1 "regional nursing conference" anjuran UiTM yang mengenengahkan ramai speaker daripada luar negara, dan yang paling utama kehadiran Patricia Benner iaitu salah seorang nursing theorist. namun konferens kali ke-2 ini agak berbeza daripada yang pertama dulu, antaranya ;-

1) Dikelola sepenuhnya oleh pelajar
2) membincangkan isu berkaitan pelajar kejururawatan
3) mencetuskan kerjasama antara institusi-institusi kejururawatan seluruh Malaysia.

ok lah, apa yang penulis dapat sepanjang program ni ialah :-


Day 1

Plenary Talk 1:
“Nursing in Malaysia: The Way Forward”
oleh:
Y. Berusaha Matron Zainooriah, Setiausaha Agung, Lembaga Jururawat Malaysia.


ok, basically, matron zainooriah recall back about the nursing history how the modern nursing is started in Malaysia, the current nursing practices in Malaysia and what are the future of nursing in Malaysia.

erk, penulis campur-campur je la ye BM and English..erm, matron said, dulu2 jururawat di malaysia di ajar melalui hospital based practice, maknenye belajar buat prosedur kat wad sebagaimana keperluan yang ada dalam wad tersebut, contohnya, jika seseorang nurse ditempatkan dalam wad pembedahan, the major skill that the nurse should have is dressing skill. kini, nurse diajar dengan pelbagai bidang kemahiran samada perubatan, pembedahan, patah, sakit puan dan lain as a general nurse praticianer. jadi nurse sekarang lebih educated berbanding nurse terdahulu dari segi sijil and kurikulumnya.

namun begitu, sekarang ini dunia berubah sejajar dengan perkembangan masa, orang awam bukan lagi buta ilmu perubatan sebagaimana dahulunya, jika dulu seorang perawat memberi ubat,pesakit akan menerima tanpa persoalan, tapi kini pesakit akan bertanya apakah nama ubat yang diberikan? apa kesan ubat tersebut? dan macam2 hal lagi berkaitan dengan penyakit yang pesakit tersebut miliki. jadi seiring dengan peningkatan ilmu pesakit, nurse also have to be knowledgable and skillful so that the nurse can answer all the question raise up by the patient. and that the way we are looking forward.

she set a new vision and direction to achieve the future which include:-
1. leadership & planning
2. economic value
3. delivery system
4. work environment
5. nursing education, training and professional
6. public relation & communication
7. recruitment & retention
8. professional and nursing culture
10. diversity



Plenary Talk 2:
“Responsibility of Nursing Students Towards Better World”
Presenter:
Adjuct Prof. Dr. Nik Safiah Nik Ismail


ok, during the talk, Prof. Nik define a few issue first:-

student is a person studying in order to qualify himself for some occupation(oxford)

therefore, the responsibility of nursing student towards a better world are

Be Competence
* Self-awareness
* Self-regulation
* motivation

Be Skillful
* study skill
* practical skill

Be a leader and manager for ownself
* doing the right thing - do it right

then, prof. nik explain about a better world and for whom?

it is the nursing student resposibility to create a better world for:-

1.ownself- with our personel competence

2.patient-
a. be a picture of health
b. prevent from illness
c. restoration of health
d. alleviation of suffering

3. profession - be visible and contribute to the profession


Forum..

well, at the afternoon, the forum session going so well, the conclusion from that forum is, to have a holistic nurse :-
a. the curriculum must be the best
b. the management provide the best facilities
c. the lecturer play role at their best
d. the society must participating at their best




Dinner

em, Dinner yang disediakan sangat2 lah memuaskan hati penulis, semua yang dihidangkan oleh catering penulis cuba..kecuali nasi dan mee goreng(penulis makan lauk je) persembahan nasyid juga menarik dan persembahan alat muzikal dari pelajar UMP amat2 mempersonakan..at last pada Day 1, sesi bergambar.



Day 2

Plenary Talk 3:
“Academic Advancement: Improving Nursing Quality”
Presenter:
Dr. Faridah Hashim, UiTM

em, dalam ceramah kali ini, penekanan lebih kepada memberi kesedaran tentang pentingnya ilmu akademik dalam meningkatkan kualiti perawatan.

secara ringkasnya Kesedaran---> cari Ilmu ---> ber Amal ---> manfaat kepada masyarakat

Ceramah Fiqh Perubatan ( ust. Hazrizal)

penceramah membawa peserta untuk menyedari kepentingan spiritual sebagai bahan rawatan dan bukannya sekadar ritual semata2. dan peserta di ajak untuk berfikir secara positif dengan membentuk AKHLAK @ habit yang suka kepada memBERI berbanding menerima.


jadi itu lah antara pengisian ilmiah yang penulis perolehi daripada program tersebut, dan dari segi pengurusannya, wakil2 institusi kejururawatan sebulat suara bersetuju dengan cadangan penganjur untuk menubuhkan Persatuan Pelajar Kejururawatan Kebangsaan dan akan menganjurkan program2 pada peringkat kebangsaan secara bergiliran. ini merupakan satu langkah besar yang diambil oleh para pelajar dalam memberi sumbangan kepada Bidang kejururawatan ini.

sekian terima kasih






Secoret Tinta SeLuhur Rasa

2 comments:

  1. salam...what a nice blog..a nice entry as well..baru ada mase untuk buka hari ni..good job..welldone..keep it on..

    may ALLAH bless u alwiz:)

    ReplyDelete
  2. tankiu my fren, i'll do my best to keep it on :)

    ReplyDelete

Blog Biz