Wednesday, March 11, 2009

Cara Membuat Favicon

Salam alaik,
Untuk sekian kali nye, penulis nak belajar berkongsi tutorial dalam blogger ni,
bukan lah nak tunjuk hebat, penulis baru lagi dalam hal ni, dan banyak lagi yang reti, cume penulis pegang pada kata " orang yang memberi lebih baik daripada orang yang menerima" dan "sebaik-baik yang dipelajari ialah yang dapat diajarkan pada orang lain". selain itu, tutorial sekadar tempat rujukan bagi penulis sendiri, x payah penulis nak susah bukak blog itu and ini lagi dah.

ok yang pertama-tamanya ialah Favicon.

apa favicon ni? tengok contoh kat bawah ni, itu lah dia favicon



ada dua cara nak buat favicon ni, yang paling penting icon hendaklah ber saiz 16x 16.

cara 1.
a. cari icon yang anda minati dari iconlook
b. pilih icon yang diminati-> RIGHT CLICK -> copy image location
c. paste link tersebut dalam kod dibawah (ganti link hijau)
<link href='http://www.iconlook.com/icondb/diagona/02/16/40.png'rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

d. copy kesemua kod diatas
e. masuk Layout-> edit html -> cari </head>
f. letakkan kod yand anda copy tadi di bawah nye

contoh:-

hasilnye macam ini :-




cara 2.
a. masuk web icon generator
b. masukkan gambar anda sendiri bersaiz 16x16
c. masuk teks jika perlu
d. download icon tersebut dan uploadkan ke imageshack.us untuk hostingkan gambar@icon tadi.
e. copy direct link gambar@icon tadi(link yang bawah skali dlm imageshack)
f. kemudian langkah seterusnya adalah sama dari c-f.

k selamat memcuba.salam@nggaya

my sifu -Ein, Eriyza & Juki

Secoret Tinta SeLuhur Rasa

0 comments:

Post a Comment

Blog Biz