Friday, February 27, 2009

Mencari Cinta?

Salam...

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......
.
.
.
.
.
.
.

Kesimpulannya... janganlah terlalu memilih, tiada manusia yang sempurna di dunia ini.
Kalau dah dapat yang rasa macam ok jer tu.. rembat je cepat..

Lepas tu, cepat-cepat kumpul duit kahwin dan langsungkan perkahwinan..
Kalu tak cukup duit nak buat kahwin, jangan risau, boleh lah klik kat banner ni



Insyallah, dapat membantu.
Bye!

Tuesday, February 24, 2009

Doa dan rawatan Barah

Salam alaik,
pada post yang, saya berkongsi tentang Doa dan rawatan tradisional bagi penyakit asma, kali ini saya ingin berkongsi berkaitan rawatan dan doa untuk penyakit barah.

penyakit barah merupakan pembunuh kedua bagi lelaki Malaysia,tetapi bagi wanita Malaysia ia merupakan pembunuh utama. punca barah adalah tidak diketahui, tetapi ia sering dikaitkan dengan pemakanan, pendedahan kepada bahan kimia dan radioaktif. ia berlaku apabila pertumbuhan sesuatu jenis sel membiak@berkembang secara abnormal yang membentuk gumpalan seperti bengkak. sel-sel barah ini boleh merebak apabila ia memasuki sistem peredaran darah.

antara rawatan alternatif yang boleh dicuba ialah:


1. Air Liur Basi.

air liur basi dikata mampu menawarkan barah. cara penggunaannya sebagaimana berikut:-
a) setiap kali bangun daripada tidur, sapu lelangit menggunakan ibu jari.
b) ibu jari tadi kemudiannya digentelkan pada kawasan biji barah( contoh: biji pada payudara)
c) amalkan setiap hari.


sebagai tambahan kepada ikhtiar tersebut, bolehlah diba
ca dengan selawat syifa'




petua ini boleh diamalkan bagi sebarang bentuk ketulan yang ganjil dalam badan, untuk rawatan bagi barah tahap 2-4, perlulah dirujuk kepada yang Arif ( Darussyifa')

P/S: petua diberi oleh Dr. Harun Din.(kuliah perubatan islam,23/2/09)

Tuesday, February 17, 2009

Ubat Asma

Salam alaik,
penyakit Asma merupakan satu penyakit paru-paru dimana bronkiol didalam peparu mengalami 'spasm' atau kekejangan yang menyebabkan halangan dan mengecilan saluran pernafasan semasa serangan Asma. Perubatan moden mengatakan bahawa Asma ini tidak dapat diubati,ia hanya boleh dikawalselia dengan ubat yang dibekalkan oleh Doktor. Mungkin perubatan moden belum lagi menjumpai penawarnya. Namun, apa yang ingin dikongsikan disini ialah penggunaan kaedah traditional yang telah terbukti keberkesanannya oleh orang-orang yang mengamalkannya.

Terdapat dua bahan yang digunakan bagi merawat Asma.
yang pertama ialah BELUT dan yang kedua BURUNG CIAK RUMAH.

Bagi penggunaan belut, caranya sebagaimana berikut;-

kaedah 1
1. dapatkan seekor belut(sebaik-baiknya belut liar)
2. pegang kepala belut tanpa mencederakannya
3. ambil beras (untuk sekali makan bubur) dan lurutkan pada badan belut tersebut.
4. beras tersebut dijemur hingga kering
5. kemudian di tumbuk halus dan dimasak sebagai bubur
6. beri orang yang menghidap asma makan bubur tersebut.
7. ulangi beberapa kali makan bubur sehingga sembuh.

kaedah 2
1. dapatkan seekor belut(sebaik-baiknya belut liar)
2. pegang kepala belut tanpa mencederakannya
3. ambil roti (sebarang roti sandwish) dan lurutkan pada badan belut tersebut.
4. roti tersebut boleh disapu dengan mentega atau jem (supaya anak2 kecil mudah makan)
5. bakarkan roti tersebut dan makan.
6. buat beberapa kali sehingga sembuh


Cara kedua pula sebagaimana berikut:-
1. dapatkan anak burung ciak rumah yang belum pandai terbang (tiada bulu lebih baik)
2. sembelihkan sebagaimana cara islam
3. anak burung tersebut dibuat sup di beri minum kepada pesakit asma.
4. jika ada bulu, sila buang semua bulu sebelum dibuat sup.
5. buat beberapa kali sehingga sembuh.

InsyaAllah dengan izinNya pesakit asma akan penuh sepenuhnya.Ameen.

doa sokongan yang boleh dibaca bersama dengan amalan ini ialah sebagaimana dalam post sebelum ini Doa Bagi Sakit Anggota Dalaman

P/S: petua diberi oleh Dr. Harun Din.(kuliah perubatan islam,16/2/09)

Monday, February 16, 2009

X-plore for S60

Salam alaik,
selain PC software, luhur juga akan berkongsi software2 dan game2 untuk nokia S60.
Kat sini, mula2 ni nak kongsi software X-plore dulu..ape benda x-plore ni, jom kita tgk:


X-plore is a file manager for Symbian OS phones, with wide range of functions on phone's file system.






Features:
  • View all drives / folders / files on phone in tree view
  • Integrated text and image viewer
  • View file details
  • Edit file attriutes (hidden, read-only, etc)
  • Rename and delete files
  • Create or edit text files
  • Create folders
  • Multi-selection
  • Copy or move files and folders
  • Send files by Bluetooth or Infrared
  • Extract files from Zip, Rar, Jar archives
  • View Word documents
  • Hardware device info
  • View processes and tasks
  • Built-in program update
  • Viewing, saving files in Messagning folders
  • Hex viewer and editor
  • Search files
  • Folder hotkeys.
Click here to download X-plore 1.30

Driver Genius

Salam alaik,
Bermula dari hari, luhur nak share sikit-sikit software2 PC yang berguna dengan kengkawan.

Yang Pertama2 nye ialah Driver Genius:-

erm, ape yang best sangat dengan software ni??
macam ni, bila kita nak format laptop or desktop, bende paling penting ialah motherboard driver, so kalo mase kita format tu kite ade cd driver x jadi masalah la kan, tapi kalo cd tu dah hilang mcm ne? bg laptop agak senang nak trace balik sebab boleh refer terus dengan company laptop tu..tapi bagi desktop ni problem ckit..susah nak cari kat internet kalo cd tu dah hilang. so software ni la yang jadi penyelamatnya.


Driver Genius Features


Operating System: Windows 98/98SE/ME/2000/XP/2003/Vista/XP x64/Server 2003 x64/Vista x64

Drivers Backup: Driver Genius can detect and quickly backup drivers installed in system. It can compress the backup drivers to a zip file, self extracting file or an independent executable auto installer program.

Drivers Restore: You need not install drivers one by one after reinstalling Operating System. Just need only one click you can install all your backup drivers automatically. You can also install drivers in command mode silently. If you need install drivers on multiple PC with the same hardware configuration, Driver Genius can save your much time to reinstall system.

Drivers Update: Are you still using an old version or beta version drivers? Those faulty drivers always cause compatibility problem. They are the biggest hidden trouble that cause system crash. A suitable drivers can upgrade 50% or even more system performance . There are more than 30,000 devices drivers information in Driver Genius Database that including Motherboard, Sound card, Video card, Network card, Modem, Mouse, Keyboard, Scanner, Printer, Digital device etc. All you need to do is one click, Driver Genius will find out all drivers that need updating. All drivers we offer are official version or WHQL version, you can use them without any compatibility worries.

Drivers Uninstall: There could be some leftover drivers in your system because of changing hardware or updating drivers. Driver Genius can find out these useless drivers quickly and uninstall them.

LiveUpdate: We update large numbers of drivers on our website. You can synchronize your database with our download server to get the newest version drivers by Liveupdate program.

To Download: click HERE



p/s: this blog are not responsible to any harm that occur from any software being download here, and this blog only acting as a linkage to the storage site of the software.

Thursday, February 12, 2009

Doa Pelembut Hati Pembesar

Doa
pelembut hati pembesar


-
agar dipenuhi permintaan ketika bersua dengan Pembesar seperti
majikan,orang atasan yang suka menganiaya.


-
supaya mereka tidak garang dan mahu mendengar dan terima tuntutan
kita


Caranya
ialah:-


1.
hadapi mereka dengan tenang


2.
waktu akan menghadapi mereka, baca lah ayat bertulisan merah di bawah


Klik Gambar Untuk Paparan Penuh

3. Lebih utama jika kita dalam keadaan berwuduk ketika
menghadapi mereka


insyaAllah,
dengan izinNYA akan berhasil tuntutan.