Tuesday, March 31, 2009

Jururawat U41

S
alam alaik,

berita baik untuk kawan-kawan jururawat diluar sana. Sekarang ini kerajaan telah memperuntukkan jawatan khas kepada jururawat yang mempunyai ijazah dan keatas di hospital.

a. Jawatan Jururawat
Gred: U41
Kod Skim: 4309
Kumpulan: Pengurusan dan Profesional (Skim Perkhidmatan Bersepadu)
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan
Jadual Gaji :
P1T1 RM1999.19 - P1T24 RM4723.81
P2T1 RM2095.20 - P2T24 RM5022.83
P3T1 RM2195.39 - P3T24 RM5317.92

Syarat Lantikan:

i) Ijazah Sarjana Muda Kepujian dalam bidang berkaitan yang diiktiraf
oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan
atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya serta telah berdaftar
dengan Lembaga Jururawat Malaysia.
[Gaji permulaan ialah pada gred U41: P1T1 RM1999.19]; dan

ii) lulus Bahasa Malaysia / Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada
peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf
setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Deskripsi Tugas
1. Fungsi Klinikal/Penguatkuasaan
a. Pemantauan Kejururawatan
b.
Mengawalselia perawatan dengan melakukan rondaan ke wad/klinik/unit berjadual untuk memantau keberkesanan perawatan, peralatan dan keselamatan pelanggan.

2. Fungsi Pengurusan dan Penyeliaan.
a.
Mrancang perkhidmatan kejururawatan dan perawatan selari dengan aliran sains dan teknologi juga konsep terkini.

b.
Menyelia pembentukan dan pembangunan kerjaya kejururawatan melalui latihan dan kursus dalam perkhidmatan, penyelidikan dan pembangunan.

3. Kawalan Mutu
a.
Merancang lawatan penyeliaan untuk memastikan amalan kejururawatan dijalankan mengikut piawaian.

b. Memastikan perawatan dilakukan berpandukan standard Operating Procedures (SOP) - menentukan protokol dan garis panduan dalam prosedur kejururawatan dipraktikkan.
5. Latihan Kejururawatan
a. Merancang dan menyelaras kursus/latihan amali anggota kejururawatan di antara kolej dan diperingkat negeri.


source : http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=53,1309644&_dad=portal&_schema=PORTAL


Secoret Tinta SeLuhur Rasa

Saturday, March 28, 2009

Jana Pendapatan Melalui Kedai MAMAK


S
alam alaik,
Kawan2 kali ini saya nak kongsi satu lagi biz yang saya join..alhamdulillah saya sempat buat sebulan je tapi gaji yang dapat amat memberansangkan, tengok gambar bawah ni

klik gambar untuk paparan penuh

Kedai Mamak ni beroperasi sejak 32 tahun yang lepas dengan nama Stevens Corner, kali ini kedai mamak ni telah buat rebranding kepada Stevens tea garden (STG). Basically, STG menawarkan kad keahlian kepada sesiapa sahaja mengikut kemampuan. ada empat jenis keahlian iaitu classic, silver, gold and platinum member. so bile sebut membership ni, modal kita x hangus macam MLM laen la, berapa kita bayar harga keahlian, banyak tu lah food vaucer yang kita dapat. x rugi pape pun, kalo offer membership dekat member plak dapat bonus,itu lah yang saya dapat pada bulan 2 yang lepas. Bulan tiga ni terpaksa berdiam diri sebab praktikal yang teramat-amat menyeksakan.(sedih sebab x dapat buat biz ni selagi praktikal x habis :-( woo!! woo!! )

perhatikan slide di bawah :-






untuk melihat sila klik - STG outlet -
untuk lihat berita sila klik - STG Berita -

yang berminat boleh call saya and kita jumpa dekat kedai Stevens tea garden Midvalley@Tesco Kajang@Sunway Piramyd, saya belanja anda minum nanti...see you then..

all da best and good luck

Secoret Tinta SeLuhur Rasa

Wednesday, March 18, 2009

Buat Duit Dengan Email

salam alaik,
kawan2!! ni saya nak kongsi satu peluang biz kecik2 yang boleh dijadikan sideincome..
namanya emailtunai, and cara nya hanya lah berdaftar RM10 then anda akan diberi profile yang membolehkan anda transfer terus duit anda ke Bank.

anda kemudian hebahkan kepada kawan2 tentang email tunai ni melalui email,friendster,myspace, and macam lagi laman social yang anda miliki. RM10 tidak lah besar sangat kan, sekali top-up je tu.









Secoret Tinta SeLuhur Rasa

Wednesday, March 11, 2009

Cara Membuat Favicon

Salam alaik,
Untuk sekian kali nye, penulis nak belajar berkongsi tutorial dalam blogger ni,
bukan lah nak tunjuk hebat, penulis baru lagi dalam hal ni, dan banyak lagi yang reti, cume penulis pegang pada kata " orang yang memberi lebih baik daripada orang yang menerima" dan "sebaik-baik yang dipelajari ialah yang dapat diajarkan pada orang lain". selain itu, tutorial sekadar tempat rujukan bagi penulis sendiri, x payah penulis nak susah bukak blog itu and ini lagi dah.

ok yang pertama-tamanya ialah Favicon.

apa favicon ni? tengok contoh kat bawah ni, itu lah dia favicon



ada dua cara nak buat favicon ni, yang paling penting icon hendaklah ber saiz 16x 16.

cara 1.
a. cari icon yang anda minati dari iconlook
b. pilih icon yang diminati-> RIGHT CLICK -> copy image location
c. paste link tersebut dalam kod dibawah (ganti link hijau)
<link href='http://www.iconlook.com/icondb/diagona/02/16/40.png'rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

d. copy kesemua kod diatas
e. masuk Layout-> edit html -> cari </head>
f. letakkan kod yand anda copy tadi di bawah nye

contoh:-

hasilnye macam ini :-




cara 2.
a. masuk web icon generator
b. masukkan gambar anda sendiri bersaiz 16x16
c. masuk teks jika perlu
d. download icon tersebut dan uploadkan ke imageshack.us untuk hostingkan gambar@icon tadi.
e. copy direct link gambar@icon tadi(link yang bawah skali dlm imageshack)
f. kemudian langkah seterusnya adalah sama dari c-f.

k selamat memcuba.salam@nggaya

my sifu -Ein, Eriyza & Juki

Secoret Tinta SeLuhur Rasa

Monday, March 9, 2009

Dr. Khairul Idzwan - Apa dah jadi?

Salam alaik,
em, terkezut aku tgk video ni kt youtube, dulu zaman kecik2 aku layan je sume lagu saujana, n dalam radio ikim pn ahli2 saujana dok bercerita tentang dia dengan bangganya, ia la kan, artis yg still boleh jadi Dr. sape x respek kan, bkn nk study medic ni..apa pun aku memg culture shock jap tgk video ni..semoga Allah beri hidayah kepadanya, ameen


Dulu



Kini



Secoret Tinta SeLuhur Rasa

Sunday, March 8, 2009

1st IIUM National Nursing Student Symposium

Salam alaik,
Dah agak lama penulis tak mencoret kat blog ni, kali penulis sekadar ingin berkongsi pengalaman yang penulis dapat sepanjang program yang penulis ikuti selama 2hari 1malam di IIUM kuantan.

ini merupakan kali ke-2 penulis menyertai konferens, yang pertama dulu sewaktu penulis di semester 1 "regional nursing conference" anjuran UiTM yang mengenengahkan ramai speaker daripada luar negara, dan yang paling utama kehadiran Patricia Benner iaitu salah seorang nursing theorist. namun konferens kali ke-2 ini agak berbeza daripada yang pertama dulu, antaranya ;-

1) Dikelola sepenuhnya oleh pelajar
2) membincangkan isu berkaitan pelajar kejururawatan
3) mencetuskan kerjasama antara institusi-institusi kejururawatan seluruh Malaysia.

ok lah, apa yang penulis dapat sepanjang program ni ialah :-


Day 1

Plenary Talk 1:
“Nursing in Malaysia: The Way Forward”
oleh:
Y. Berusaha Matron Zainooriah, Setiausaha Agung, Lembaga Jururawat Malaysia.


ok, basically, matron zainooriah recall back about the nursing history how the modern nursing is started in Malaysia, the current nursing practices in Malaysia and what are the future of nursing in Malaysia.

erk, penulis campur-campur je la ye BM and English..erm, matron said, dulu2 jururawat di malaysia di ajar melalui hospital based practice, maknenye belajar buat prosedur kat wad sebagaimana keperluan yang ada dalam wad tersebut, contohnya, jika seseorang nurse ditempatkan dalam wad pembedahan, the major skill that the nurse should have is dressing skill. kini, nurse diajar dengan pelbagai bidang kemahiran samada perubatan, pembedahan, patah, sakit puan dan lain as a general nurse praticianer. jadi nurse sekarang lebih educated berbanding nurse terdahulu dari segi sijil and kurikulumnya.

namun begitu, sekarang ini dunia berubah sejajar dengan perkembangan masa, orang awam bukan lagi buta ilmu perubatan sebagaimana dahulunya, jika dulu seorang perawat memberi ubat,pesakit akan menerima tanpa persoalan, tapi kini pesakit akan bertanya apakah nama ubat yang diberikan? apa kesan ubat tersebut? dan macam2 hal lagi berkaitan dengan penyakit yang pesakit tersebut miliki. jadi seiring dengan peningkatan ilmu pesakit, nurse also have to be knowledgable and skillful so that the nurse can answer all the question raise up by the patient. and that the way we are looking forward.

she set a new vision and direction to achieve the future which include:-
1. leadership & planning
2. economic value
3. delivery system
4. work environment
5. nursing education, training and professional
6. public relation & communication
7. recruitment & retention
8. professional and nursing culture
10. diversity



Plenary Talk 2:
“Responsibility of Nursing Students Towards Better World”
Presenter:
Adjuct Prof. Dr. Nik Safiah Nik Ismail


ok, during the talk, Prof. Nik define a few issue first:-

student is a person studying in order to qualify himself for some occupation(oxford)

therefore, the responsibility of nursing student towards a better world are

Be Competence
* Self-awareness
* Self-regulation
* motivation

Be Skillful
* study skill
* practical skill

Be a leader and manager for ownself
* doing the right thing - do it right

then, prof. nik explain about a better world and for whom?

it is the nursing student resposibility to create a better world for:-

1.ownself- with our personel competence

2.patient-
a. be a picture of health
b. prevent from illness
c. restoration of health
d. alleviation of suffering

3. profession - be visible and contribute to the profession


Forum..

well, at the afternoon, the forum session going so well, the conclusion from that forum is, to have a holistic nurse :-
a. the curriculum must be the best
b. the management provide the best facilities
c. the lecturer play role at their best
d. the society must participating at their best




Dinner

em, Dinner yang disediakan sangat2 lah memuaskan hati penulis, semua yang dihidangkan oleh catering penulis cuba..kecuali nasi dan mee goreng(penulis makan lauk je) persembahan nasyid juga menarik dan persembahan alat muzikal dari pelajar UMP amat2 mempersonakan..at last pada Day 1, sesi bergambar.



Day 2

Plenary Talk 3:
“Academic Advancement: Improving Nursing Quality”
Presenter:
Dr. Faridah Hashim, UiTM

em, dalam ceramah kali ini, penekanan lebih kepada memberi kesedaran tentang pentingnya ilmu akademik dalam meningkatkan kualiti perawatan.

secara ringkasnya Kesedaran---> cari Ilmu ---> ber Amal ---> manfaat kepada masyarakat

Ceramah Fiqh Perubatan ( ust. Hazrizal)

penceramah membawa peserta untuk menyedari kepentingan spiritual sebagai bahan rawatan dan bukannya sekadar ritual semata2. dan peserta di ajak untuk berfikir secara positif dengan membentuk AKHLAK @ habit yang suka kepada memBERI berbanding menerima.


jadi itu lah antara pengisian ilmiah yang penulis perolehi daripada program tersebut, dan dari segi pengurusannya, wakil2 institusi kejururawatan sebulat suara bersetuju dengan cadangan penganjur untuk menubuhkan Persatuan Pelajar Kejururawatan Kebangsaan dan akan menganjurkan program2 pada peringkat kebangsaan secara bergiliran. ini merupakan satu langkah besar yang diambil oleh para pelajar dalam memberi sumbangan kepada Bidang kejururawatan ini.

sekian terima kasih






Secoret Tinta SeLuhur Rasa

Blog Biz