Thursday, April 8, 2010

Anti Kelantan



Salam alaikum,

dah lame tak menulis perkara semasa kat blog aku ni, so sebagai mana tajuk and gambar kat atas ni, aku nak berbicara tentang anti-kelantan ni.

bukannya aku ni rasis ke ape, tapi bila tertengok group ni aku rase pelik la plak, nape la diorang ni suka sangat buat kije xde paedah ni????

ade komen beberapa org kat citu, dia tulis sekadar nak bincang kenapa la orang kelantan bermasalah sangat? betul ke?

bagi aku sebagai orang kelantan (mesti la nak defend he3) aku ade teori la, nape ramai anggap orang kelantan ni bermasalah?

1. Negeri kelantan bukan bawah BN (dan BN telah gagal menawan kelantan walau dengan ape care sekalipun)

2. Penerimaan baik semua masyarakat terhadap pemerintahan PAS (cina,india,melayu,siam,kemboja,vietnam) semuanya boleh hidup bersatu dibawah naungan ISLAM yang ditegakkan PAS.
so, disebabkan nak mengawal penguasaan PAS keatas negeri2 lain, kerajaan telah berusaha memburukkan kerajaan dengan bermacam-macam, antaranya mengatakan negeri kelantan adalah termiskin, PAS anti hiburan, PAS anti kemodenan, orang kelantan dibawah PAS ganas dan sebagainya, dan semua berita2 hasutan ini disebar luas melalui media TV, radio, surat khabar serta melalui agensi2 kerajaan. setelah berpuluh tahun rakyat hanya disumbat dengan berita SATU PIHAK, ofcoz akan lahirllah golongan hanya percaya ape sahaja yang keluar dari media2 pro BN ni..

so aku x salahkan orang yang buat group tu or sape2 yang benci orang kelantan....tapi aku salahkan sikap orang yang x mau terima cerita orang + orang yang jenis dapat 1 cerite terus percaya tanpa soal selidik.

sedangkan nabi dah pesan, bile mendapat sesuatu berita hendaklah kite selidiki dahulu..

itu saje nak kongsi huhuhuhu

adiosssss

by da way, sape2 nk tgk group tu pegi la kat sini ye

5 comments:

  1. Assalamualaikum..

    maaf lau ade ayat yang menyinggung mane2 pihak selepas bace komen nie..

    buat pengetahuan u all,sy salah sorg rakyat kelantan 'ori' yang dilahirkan di kampung yang berada dalam daerah kota bharu n dalam negeri serambi Mekah , kelantan..

    berikutan isu anti kelantan , bg pndapat sy berlaku kekeliruan yang perlu dibetolkan segera agar tidak mnjd penyakit brjgkit pd msyrkt kte ari nie..

    tidak dapat dinafikan pelbagai kaum n agama dpt hidup aman n teng di kelantan dan ini dikaitkan dgn pemerintahan islam dibawah naungan PAS ..

    adakh u all semua sedar kite berada di bwah pemerintahan islam di Malaysia dan bukannye sekadar di Kelantan ?

    Islam itu mudah , istmwa , adil..sbelum kite brbicara tntg pemerintahan islam , kite perlu fhm ape yg dtitik beratkn dlm islm..

    kite smua dpat hidup aman n tenag d mlysia n d sluruh ngri dlm mlysia,kte bebs bergerk n mlakukan ape je selagi x mlnggr undg2 islm n negara..jd tomahan yg mnyatakn "disebabkan nak mengawal penguasaan PAS keatas negeri2 lain, kerajaan telah berusaha memburukkan kerajaan dengan bermacam-macam, antaranya mengatakan negeri kelantan adalah termiskin, PAS anti hiburan, PAS anti kemodenan, orang kelantan dibawah PAS ganas dan sebagainya, dan semua berita2 hasutan ini disebar luas melalui media TV, radio, surat khabar serta melalui agensi2 kerajaan. setelah berpuluh tahun rakyat hanya disumbat dengan berita SATU PIHAK, ofcoz akan lahirllah golongan hanya percaya ape sahaja yang keluar dari media2 pro BN ni " sme sekali x berasas n tidak memandag kepada kedua2 pihak sedangkn penulis menyatakn bahwa rakyat di sogok dgn kata2 pemerintah kerjaan Mlysia smate-mate..jd disini pnulis telah mnyatakn sndiri kelemahan pada pemerintah PAS yg sekadar mncari silap kerajaan spya rakyt berpaling menyokg PAS.

    stiap inci kelantan . stiap permasalahan rkyat dlm kelantan nie telah sy teliti , sy cari n sy kesan demi mncari kbnaran d sebalik smua isu politik yang d main kn..

    jelas n terang d manakah terletaknye islam yg d bwa oleh PAS..adakh pd slogan 'membangun brsama islam' ? 'bandaraya islam' ? 'kepimpinan ulamak'? corak pemerintahan pada kerajaan kelatn ? sebenrnye islam berada d stiap hati rakyt muslim kelantan malah stiap muslim d seluruh dnia..jd x kene jika dkatakn krjaan kelatn shja menegakkn islam sdgkn BN x..

    menggadai maruah islam itu d anggp menegakkn islm? mgapa bgitu? demi tujuan poltik? sbg cntoh,masjd2 yg berada d p.puteh(sesetengahnye) d khaskan utk org2 PAS n org2 x mnyokong nye x dbnrkn msk,adakah ini care islam yg d agungkn Nabi kte? pasti same skali x..d p.pteh juga,adakah anda penah melihat bndera PAS d bawa bersama ktika proses pengebumian serta di letakkan ke dalm liang lahad? pasti x terjd d ngri laen cz d ngri kelntn rakyt terlalu taksub n prcya pd kpimpinan ulamak..

    Nabi Muhammad SAW telah menashtkn shabat bahwa pmimpin yang akn dilantik nti jgn la dr kalangn ulamak kerana jika pemimpin ulamak itu yg mmbuat salah,siapa kah mampu mnasihatkn pmimpn trsebut? adakah petani? nelayan? para pro? @ sbg nye.smua x mpu melawan ulamak cz Nabi mnyatakn sgala permasalahn,kmbli la pd sunnah,az-quran.para ulamak d sbgnye..jd bgaimana jika ulamak melakukan penyelewengn??

    fikir2 kan lah wahai saudar2 islam,jgn la berjuang d tempat yg slah n jgn la bersama2 dgn glongan yg silap mmbwa islam...

    byk lg kupasan yg leh sy kupas tp ckup stakat nie dulu..
    aslmualakm..rkyat kelantan x penah d benci..amin..

    ReplyDelete
  2. wslm,
    terima kasih atas perkongsian..jujur sy bgtau, x pernah ttg isu bawa bendera pas ke kubur and surau khas utk ahli pas shj.

    ape pun, sy percaya pd saudara, coz pasti ade yg taksub kpd sesuatu kerana ilmu yg cetek(termasuk sy dlm sesutu hal)

    cumenye, bg sy yg kurg ilmu agama ni, selagi pemimpin melakukan sesuatu mengikut agama, x perlu dihurai panjang sbb mesti ade dalil yg disandarkan dengannya..tp apabila terlalu byk bende yg dilarang agama dibuat oleh pemimpin tp menggunakan dalil agama utk membetulkan perbuatan itu, sy amat tak setuju.

    dan yang terakhir sekali, sbg seorang yg kurang ilmu agama n tak mampu pula nak sebarkan agama, hanya memberi sokongan kepada golongan yang perjuangkan agama secara nyata yang akan sy sokong.

    jika ade penyelewengan antara pemimpin agama tersebut, biarlah Allah yang menghukum mereka.ameen

    ReplyDelete
  3. begitu dangkal teori anda ini! Sejak bila org negeri2 lain tak suka kelantan kerana PAS? Apakah anda fikir org Kelantan yg buat onar di Stadium2 tu bawak bendera PAS? Ini bukan masalah politik, ini masalah sikap org Kelantan yg tidak pandai bergaul dengan org selain mereka dan terlalu bersifat kenegerian. Kalau anda rasa bersifat kenegerian ni baik, maka memang itulah perangai org Kelantan. Tapi kami yg bukan Kelantan ni takkan eprnah setuju dengan anda so, just get along with the hatred we have for you!

    ReplyDelete
  4. salam...
    untuk pengetahuan penulis, saya merupakan salah seorang yang tidak mengamalkan racist di kalangan orang kelantan. semasa study saya sering bergaul dgn orang kelantan dan menolak pandangan racist orang lain terhadap orang kelantan walaupun terlalu bnyk komen negatif terhadap mereka. Even skrg setelah sekian lama bekerja, saya masih tidak mengamalkan sikap tersebut malah ramai di kalangan kawan baik saya terdiri daripada org kelantan. Saya turut sering menasihati kawan-kawan kelantan saya agar tidak terlalu bersikap kenegerian dan lebih mengutamakan orang melayu dan islam. Namun begitu...kenyataan yg saya tolak sebelum ini akhirnya memakan diri sendiri. Sikap 'kawan makan kawan' jelas terdapat dalam diri org kelantan. Mereka hanya mementingkan diri dan golongan senegeri sahaja walaupun bnyk pengalaman pahit manis yang dikongsi bersama rakan negeri lain. Seperti kata penulis (backing negeri sendiri)...ramai mungkin bersetuju jika rakyat negeri lain tidak terasa sekiranya negeri mereka dikutuk, malah 'tak ambik port' pun pasal kebanyakan orang melayu di malaysia lebih mementingkan kenegaraan bukan kenegerian. Walaupun benar tidak semua orang kelantan bersifat negatif namun harus difikirkan kenapa ianya berlaku?? Fikir2kanlah...

    P/S : amat bersetuju dengan komen2 sebelum ini mengatakan sikap orang kelantan tiada kena mengena dengan politik malah negeri2 lain di bawah kepimpinan PAS contohnya kedah masih boleh 'get along' dengan orang2 negeri lain di bawah pemerintahan BN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bersetuju apa yang dibicarakan. sikap org kelantan sendiri yng penting kan kaum dan terlalu kenegerian.

      Saya juga ramai kawan kelantan. Apabila duduk semeja dengan mereka, mereka asik berbangga dgn bangsa kelantan.."semuo klate-klate blako". Memang jadi budaya mereka sekiranya kita bukan datang dari kaum mereka, mereka menggelarkan kita "orang luar" @ "ore luar".

      Sikap perkauman mereka menyebabkan rakan sekerja dari negeri lain merasa terasing.

      Orang kelantan harus faham pandangan orang MALAYSIA terhadap anda:
      a) mereka anti orang kelantan dengan sikap kenegerian terlampau sangat orang kelantan.
      b) terlalu membudayakan bahasa kelantan keterlauan = orang dinegeri lain juga ada lorat masing masing tetapi terbawa-bawa.
      c) ramai orang kelantan gagal bercakap bahasa melayu dengan baik = menyebabkan orang MELAYU lain tidak selesa. Orang negeri lain mana macam itu.
      d) fakta benar = orang kelantan mengelarkan orang melayu negeri lain sebagai "Orang Luar" @ "ore luar". Ini jelas mengambarkan sikap mereka diajar dari kecil bersifar racist dari kecil.
      e) ada yang menganggap orang kelantan bukan orang melayu.
      f) sikap orang kelantan suka membawa kaum ke tempat kerja, pentingkan kaum dan menyebabkan banyak jabatan-jabatan kerajaan dkuasai oleh kaum mereka sahaja di seluruh negara.

      Cuba Ubah:
      a) BERBAHASA MELAYU dengan baik
      b) berkawan tidak mengira negeri
      c) pupukkan sikap kemelayuan, bukan sikap kekelantanan.
      d) jangan bercakap kelantan keterlauan sehingga orang lain rasa terasing.

      Kita semua orang melayu, berbahasa melayulah dengan baik. bahasa merapatkan jurang diantara kita. UBAHLAH KELANTAN.

      Delete