Tuesday, July 6, 2010

3 Web Browser Pilihan

Salam Alaik,

Sekadar perkongsian tentang web browser atau pun aplikasi pelayar laman sesawang, bagi sesetengah orang, mereka hanya mengenali Internet Explorer (IE) sahaja untuk melayari internet. Memang tidak dinafikan sesetengah website hanya dapat berfungsi dengan baik dalam IE seperti laman perpustakaan OPAC UiTM dan lain-lain. Namun, penggunaan IE tidaklah memuaskan.
Jadi, disini ada tiga pilihan web browser yang sememangnya terkenal dikalangan pengguna internet. 

Pertama ialah Mozilla Firefox yang semakin dikenali dikalangan rakyat Malaysia. Bagi penulis blog, Firefox merupakan web browser pilihan kerana mempunyai banyak fungsi tambahan yang dikenali sebagai addon.
klik di bawah untuk download
Kedua ialah Chrome, web browser ini ialah keluaran google dimana ia menjanjikan kepantasan dalam melayari website terutamanya semua servis google seperti gmail, picasaweb, blogger, dan lain-lain. Chrome juga kini dilengkapi dengan fungsi tambahan yang di kenali extension. Banyak extension yang sangat berguna kepada pengguna namun masih belum mampu melawan koleksi fungsi tambahan Firefox.
Salah satu extension kegemaran saya ialah One Manga Reader.

Klik di bawah untuk download

Dan yang Ketiga ialah Opera, opera yang terbaru menjanjikan pengalaman melayari website dengan lebih pantas, dan sememangnya saya sangat berpuas hati dengan kelajuan yang diberikan. Namun fungsi tambahan opera iaitu widget tidaklah mengujakan saya.
Klik dibawah untuk download
Selain daripada 3 web browser ini, masih banyak lagi web browser yang boleh di cuba, kelebihan menggunakan banyak web browser ialah kita boleh membuka akaun yang sama serentak seperti mempunyai 2 account facebook, satu dibuka di firefox dan satu lagi di chrome.
Lain-lain web browser termasuklah Avant, Flock, Safari, Netscape, Seamonkey dan Maxthlon.


0 comments:

Post a Comment