Monday, July 12, 2010

Blogger Template Designer

Salam Alaik,

Ramai dikalangan blogger baru tidak cakna dengan design blog masing-masing, memang tidak dinafikan kekurangan ilmu tentang blog designing menjadi faktor utama masalah ini, dan bagi yang telah mengetahui kewujudan template-template percuma untuk blogger, blog-blog merupakan lebih enak dipandang dipandang berbanding yang menggunakan default template.

Hari ini, saya nak kongsikan cara menggantikan design blogger menggunakan fungsi terbaru daripada blogger, iaitu Blogger Template Designer, fungsi ini memberi 6 template asas yang setiap satu boleh disusun atur dengan lebih fleksible dan boleh di ubahsuai kombinasi warna dengan mudah tanpa perlu sebarang pengetahuan tentang html dan css code.

Jom Kita Mulakan....
1. Masuk ke Dashboard blog masing-masing
2. Pilih Design
3. Kemudian pilih Template Designer
4. Kemudian pilih template yang sesuai (6 pilihan)
5. Kemudian Plih Latar Belakang yang sesuai dengan tema blog anda
6. Setelah memilih latar belakang, pilih layout untuk menentukan susun atur blog.
7. Ok, setelah itu, jika masih tidak berpuas hati dengan kombinasi warna perkataan, bolehlah mengubah warna-warna tersebut di bahagian advance.
Ok, setelah berpuas hati dengan semuanya, jangan lupa untuk menekan butang APPLY TO BLOG.

Siap.

Bagi yang ingin menukar template menggunakan template percuma daripada website lain, boleh merujuk catatan ini untuk melakukannya Tukar Template Blogger Step-by-Step.


0 comments:

Post a Comment