Sunday, February 28, 2010

Kenapa Aku Di Uji?

Assalamualaikum w.b.t

sekadar meng'paste' kembali satu catatan yang aku dapat suatu masa dulu, entah lah dari mana sumbernya, tapi ia amat-amat bermakna. Sama-samalah kita hayatinya.

KENAPA AKU DIUJI?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan;
"Kami
telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami
telah
menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2
yg
benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan
boleh
jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah
mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan
kesanggupannya. "
-Surah Al-Baqarah ayat 286

RASA FRUST?

"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati,
padahal
kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala
kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan
kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan
perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-
daerah
sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya
(mencapai
kemenangan). "
-Surah Al-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan
mengerjakan
sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali
kepada
orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dr org2 mu’min, diri, harta mereka
dengan
memberikan syurga utk mereka… ..
-Surah At-Taubah ayat 111

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya. Hanya kepadaNya
aku
bertawakkal. "
-Surah At-Taubah ayat 129

AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

"… ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada
berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
-Surah Yusuf ayat 12



Friday, February 26, 2010

Bomoh dan Kita

bomoh



salam alaik..


saya ingin berkongsi pesanan yang sering diulang-ulang oleh ustaz Harun din berkenaan perbomohan di alam melayu raya ini. sahabat-sahabat yang dikasihi sekalian, masyarakat kita terlampau taksub dengan perbomohan ini, cuba kita perhatikan, jika ada kecurian, jika ada barang yang hilang, jika berlaku sakit tubuh badan, masyarakat kita akan menemui bomoh-bomoh tertentu untuk meminta pendapat samada berkaitan barang yang hilang, masalah kesihatan dan lain-lain tujuan. Dalam Islam, menemui seseorang yang mendakwa boleh mengetahui sesuatu yang ghaib boleh membawa kepada KUFUR kepada ALLAH.


sahabat-sahabt sekalian, teliti hadith ini:- daripada Safiyyah, Rasulullah s.a.w bersabda: sesiapa yang mendatangi seorang a'rraf dan bertanya sesuatu maka tidak diterima amalannya selama 40 hari.(shahih muslim)


hadith lain:


sesiapa yang mendatangi ahli sihir atau kahin ataau a'rraf lalu mempercayai dakwaan mereka,sesungguhnya dia telah kufur kepada Al-Quran yang diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w


a'rraf disini merujuk kepada tukang tilik. kahin ialah orang yang mendakwa mengetahui perkara ghaib (mungkin kita rasa tok bomoh @ 'ustaz' yang kita jumpa tak mendakwa mengetahui ilmu ghaib, tapi amat biasa bagi golongan ini yang mengatakan 'engkau kene buatan orang ni, ade orang dengki dengan engkau ni, barang engkau ada dengan si polan si polan, barang yang hilang tu ada dekat sini sana sinun) tak samakah keadaan itu dengan dakwaan mengetahui perkara ghaib? perkara ghaib hanya Hak Allah semata-mata.


teliti dalil ini pula :


Daripada A’ishah r.anha: “Kata A’ishah, telah disihir Rasulullah s.a.w oleh seorang lelaki daripada Bani Zuraiq dikatakan lelaki itu ialah Labid bin al-A’sam al-Yahudi. Rasulullah s.a.w berasa tidak keruan, perkara yang telah dilakukan, baginda merasa ragu sudah dilakukan atau tidak. Nabi bertanya A’ishah, “Wahai A’ishah, apakah kamu tahu bahawa Allah S.W.T telah melakukan sesuatu ke atas diriku? Nabi menyambung dengan katanya, “ada dua orang laki-laki datang kepada ku ketika aku sedang tidur, maka salah seorang berada disisi kepalaku, seorang lagi berada disisi kakiku, maka seorang daripadanya bertanya kepada kawannya, ‘apakah sebenarnya yang dideritai oleh Muhammad ini? Maka seorang lagi menjawab, dia telah disihirkan orang. Ditanya lagi, siapakah yang telah mensihirnya? Dijawab lagi, sihirkan oleh Labid bin al-A’sam. Ditanya lagi dengan apakah dilakukan sihir itu? Jawabnya, digunakan sikat rambutnya, dengan satu ikhtiar lain (sihir). Ditanya, di manakah diletakkan barang-barang tersebut? Dijawabnya, ditanam dalam sebuah perigi namanya Perigi Darwan. Maka ditanya lagi, dengan apakah kita akan merawatkan Muhammad ini? Maka dibacakan beberapa ayat dari al-Quran. Nabi Muhammad s.a.w sedar dari tidurnya maka diberitahu kepada A’ishah, “Bahawasanya, Allah S.W.T telah menyembuhkan aku dan aku tidak mahu hal ini menjadi fitnah di kalangan manusia dan aku telah sembuh.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).


dalam situasi tersebut, Rasulullah s.a.w sendiri tidak mengetahui Baginda disihir, sehinggalah Jibrail AS memberitahu kepada Rasulullah s.a.w, jadi sahabat-sahabat sekalian, teramat jelas kepada kita bahawa kebanyakan bomoh dan 'ustaz' yang melakukan demikian, jadi andai kita menghadapi sebarang masalah kembalilah hanya kepada Allah dan gunakanlah segala saluran bantuan yang berkaitan selagi halal . sama-sama kita jauhi daripada terjebak dengan amalan yang boleh membawa kesyirikan ini.


sekian terima kasih.


saya ingin mengesyorkan kepada sahabat-sahabat semua untuk memiliki buku ustaz Harun din yang terbaru " menjawab persoalan makhluk halus:kaitannya dengan penyakit dan pengubatan" dan buku-buku lain yang berkaitan perubatan islam..teramat baik untuk kita ketahui.

Wednesday, February 24, 2010

Breast Self Examination (BSE)



Salam Alaik,

Breast Self Examination (BSE) adalah pemeriksaan payudara yang amat disarankan untuk mengesan sebarang perubahan kepada payudara bagi mengenalpasti gejala atau tanda-tanda kanser payudara.

Siapa yang perlu lakukan BSE?

Pakar mengesyorkan wanita berusia 20 tahun keatas untuk melakukannya secara berkala

Apa kelebihan melakukan BSE ?
  • CEPAT & PERCUMA
  • PENGESANAN AWAL
  • TAK PERLU BANTUAN
  • KETAHUI PAYU DARA ANDA
Bila perlu melakukan BSE?
  1. Lakukan sekali sebulan antara 5-10 hari selepas haid
  2. Jika haid tidak tetap atau telah tiada, pilih satu hari yang tetap setiap bulan
Bagaimana melakukan BSE?

Posisi 1
  1. Gunakan 3 jari anda iaitu jari telunjuk, jari hantu dan jari manis untuk menekan dan menggosok bahagian payudara.
  2. Dalam keadaan berbaring, letak tangan kanan di belakang kepala semasa pemeriksaan payudara kanan, dan letak tangan kiri di belakang kepala semasa pemeriksaan payudara kiri.
  3. Gosok dan tekan sekeliling payudara mengikut pusingan arah jam sebanyak 3 kali pusingan. (Pusingan 1: Gosok dipermukaan sahaja, Pusingan 2: Gosok dan tekan sedikit, Pusingan 3: Gosok dan tekan hingga terasa tulang)
  4. Kemudian, Gosok dan tekan 3 pusingan lagi dari arah atas ke bawah.
  1. bse
Posisi 2
  1. Setelah selesai posisi 1, kemudian menghadap cermin dengan tangan mencekak di kedua belah peha.
  2. Perhatikan sebarang perubahan saiz, bentuk, kemerahan dan tekstur kulit seperti bersisik pada bahagian puting.
bse2

Akhir sekali, periksa dibawah ketiak bagi mengesan sebarang bengkak atau ketulan di bahagian tersebut.

P/S: Jika anda menemui sebarang keganjilan semasa pemeriksaan, jangan malu dan segan, teruslah pergi ke klinik untuk diperiksa lebih rapi oleh Jururawat dan juga Doktor.

"Kongsikan maklumat ini sekiranya berguna, anda bebas meng'paste'nya ke blog anda dengan syarat sumber tulisan hendaklah dilinkkan kepada blog ini.

Terima Kasih






rujukan :

Refer and Get Money


so Ape tunggu lagi, bende free ni, try je la eh

Monday, February 22, 2010

Cinta Sempurna - oleh Yuna

Aku Manusia Lemah
Selalu Terjatuh
Berbeda Aku Dari Mu
Kau Berdiri Teguh
Aku Serba Tiada
Aku Kekurangan
Dan Bila Kau Tiba
Aku Hilang Dari Kewujudan

Sempurnanya Sifatmu
Tulusnya Hatimu
Jujurnya Niatmu
Tingginya Kesabaranmu
Lepaskanlah Diriku
Kerna Aku Tak Mampu
Tuk Menanggung
Sebuah Cinta Sempurna
Darimuu
Darimuuu...Oahh...

Bukan Aku Tak Pernah Mengerti Dirimu
Kusanjung Setiap Kata Cinta Kau Berikan Aku
Hilangkan Rasa Itu Akhirkan Semua
Dan Bila Kau Sedar Aku Hilang Dari Kewujudan.. Oooo

Sempurnanya Sifatmu
Tulusnya Hatimu
Jujurnya Niatmu
Tingginya Kesabaranmu
Lepaskanlah Diriku
Kerna Aku Tak Mampu
Tuk Menanggung Sebuah Cinta Sempurna
Darimuu
Darimuuu...Oahh...

Monday, February 15, 2010

Open Your Eyes - Maher Zain


Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..

Saturday, February 13, 2010

Teman

teman,

sering kali aku ucapkan,

sering kali aku katakan,

persahabatan bukanlah mainan,

persahabatan bukanlah batu loncatan.

teman,

acap benar aku luahkan,

acap benar aku ingatkan,

persahabatan terasnya kepercayaan,

mantelnya kejujuran,

keraknya ketelusan,

dan permukaannya ketulusan.

teman,

selalu ku khabarkan,

selalu ku sampaikan,

antara sahabat tiada rahsia,

antara sahabat tiada belakang cerita,

antara sahabat itu hanya teguran membina.

tetapi teman,

berulang-ulang kali aku fikirkan,

berulang-ulang kali aku renungkan,

sejauh mana telah aku kotakan,

sedalam mana telah aku tunaikan.

teman,

ketahui oleh mu,

aku benar-benar mengharapkan mu,

kehadiran mu memberi erti kehidupan ku,

menjadi nilai kewujudan ku.

-remaja_hijau-



Monday, February 8, 2010

Aku Cinta Allah - oleh Wali


Andaikan diriku bisa
Seperti yang lain
Yang Kau sayang
Yang Kau rindukan
Yang Kau cintai

*
Aku lemah tanpaMu aku lelah
Aku sungguh tak berdaya
Tolongku
Tolongku
Yaa Allah

Reff:
Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

**
Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku Cinta Allah

Aku lemah tanpaMu aku lelah
Aku sungguh tak berdaya
Tolongku
Tolongku
Yaa Allah

Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku Cinta Allah

Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku Cinta Allah

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku Cinta Allah

Thursday, February 4, 2010

Aku dan Saman



Assalmualaikum w.b.t

Alkisah nak diceritakan, pada suatu hari yang permai, aku dengan hati yang girang pergi ke pejabat pos nak renew roadtax motor aku yang dah genap setahun. Masa aku pergi pejabat pos tu, insurans motor aku belum siap lagi, sebabnya aku belum buat bayaran dekat saudara aku yang buat tu, kononnya nak bayar pagi tu dekat jusco tasik selatan pakai cash deposit. Sedang aku kegirangan pergi ke area ATM dekat jusco tu, tiba-tiba aku terkejut yang amat sangat, aku tengok kanan aku toleh kiri, aku intai belakang, aku tenung ATM depan aku, tapi ATM tetap ATM tak bertukar menjadi mesin Cash Deposit, aku pun penasaran seketika, terus aku telefon abang aku minta tolong dia buat maybank2u ke akaun saudara aku tu nanti aku, sekali abang aku tak reti nak buat pula.TENSIOOOOOOOOOOOOOOOOOON sekejap, pastu abang aku bagitahu dia akan telefon saudara aku tu dan suruh dia proceed dulu insurans tu, bayar lambat sikit. Aku pun terus lega dan dengan yakinnya melangkah masuk pejabat pos.

"encik saya nak renew lisen motor dengan roadtax ye" pegawai bank "bagi IC, lisen dengan geran motor" "ini dia encik" pegawai bank "ini lisen encik ye" "eh takde gambar ke" pegawai bank" kita hanya ade yang extend slip je, so encik kene bawa yang asak dengan extend skip bersama-sama" "alahai leceh la macam ni, saya nak yang ada gambar tu, memang xleh buat ye kat sini" pegawai bank " mintak maaf encik memang x boleh" " ok lah encik, roadtax saya macam mana" pegawai bank " sekejap ye encik" "ok" pegawai bank " encik, mintak maaf, transaksi tak berjaya, dia kata sila rujuk JPJ, encik mungkin ada saman tertunggak untuk motor ni" "biar betul ni, motor saya ni tak penah kene saman lagi, mana plak datang saman ni, check betul2 encik" pegawai bank " betul encik, dekat sistem ni kata encik kene rujuk jpj, encik boleh check juga dekat internet or sms" "so memang xleh buat r ni ye" pegawai bank"tak boleh encik, selagi tak bayar saman selagi tu tak leh buat" "habis tu macam ne ngan insurans saya tu?" pegawai bank"encik kene bayar dalam 5 hari, kalau tidak insurans encik akan lagu 6 bulan je, rugi encik nanti" "ok encik, terima kasih"

so semalam aku balik dengan hati yang sedih dan gelabah, macam mana aku nak bayar saman sebab aku sendiri tak tahu saman apa yang aku ada. Sesampai sahaja di rumah, aku terus layan internet, cari macam mana nak semak saman, then aku jumpa web ni http://www.rilek.my/ so kat situ baru aku tahu aku ada saman RM300 bulan Januari tahun lepas masa aku aksiden guna kereta abang aku. saman motor memang tak ada, saman kemalangan tu aje, so aku memang betul r tentang motor aku tak pernah kena saman.

Lepas dah tahu, aku pun search internet macam mana nak bayar secara online, sebab aku dah malas nak pergi balai polis trafik dekat shah alam tu, so aku jumpa web myEG. alhamdulillah hari ni aku dah berjaya settlekan saman tu. tapi roadtax tak sempat lagi nak renew hari ni, dah nak pegi kerja dah ni, esok juga lah jawabnya.

nanti aku ajar korang macam mana nak buat semakan saman dan bayar saman tu secara online, sekarang nak bersiap pergi kerja dulu, salam alaikum

Tuesday, February 2, 2010

Bulan Ke 2 Bermula

2nd

Salam alaik..
sedar tak sedar dah sebulan berlalu, penulis dah pun masuk 2nd chapter sekarang ni, management di wad baru iaitu wad 6B, namun hati masih lagi belum berganjak dari wad 5A, entahlah kenapa disana rasanya lebih harmoni. Mungkin ini kali pertama penulis di wad 6B, berbanding rakan-rakan yang lain, mereka pernah masuk wad 6B sebelum ini.

Semalam merupakan hari pertama penulis di wad 6B pada syif petang. Biasanya persepsi syif petang niwad agak kurang sibuk, tetapi penulis silap rupanya wad 6B tetap sibuk, tak tahu lah macam mana keadaannya disebelah pagi. Semasa passing over report, pesakit ada 23 orang, namun dalam pukul 4-5 petang ada 2 pesakit baru masuk, kedua-duanya dengue fever, seorang pesakit dah berumur seorang lagi masih remaja.

Mungkin sekarang ni musim dengue agaknye, daripada 25 pesakit di dalam wad separuh daripadanya adalah pesakit dengue. Ada seorang pesakit yang dalam keadaan koma, GCS dia 8/15 memang sedih lihat keadaan pesakit tersebut, apa lagi melihat ramai kaum kerabat yang datang melawatnya.

Apa pun, penulis harapkan segala kerja akan berjalan dengan baik dan selamat, ameen

Blog Biz