Wednesday, March 31, 2010

Buat Page Engin Pencarian Sendiri


3

Selalunya kita akan menggunakan search page google, yahoo dan juga bing sebagai homepage setiap kali kita ingin menggunakan internet. Namun kini, anda boleh menggunakan search page sendiri sebagai homepage browser anda tak kiralah anda menggunakan IE, Firefox, Chrome atau apa jenis sekalipun, search page anda boleh dipaparkan sebagai home page sebagaimana yang saya telah guna sekarang.


1

So macammana nak buat?


1. Mula-mula masuk ke web http://www.the-page.net/


2. Isikan nama di tempat kosong itu.


3. klik Create Welcome Page


4. Sekarang search page anda dah siap, so nak set kan sebagai home page klik pada link (anak panah merah)


5. Ikut arahan yang diberikan.


Selamat mencuba


p/s: anda boleh juga cuba buat dekat web ini :-


goglogo


funnylogo


googlemyway


Monday, March 29, 2010

Allah Is Watching Me



In the middle of darkest night, and I am thinking I am out of sight
But, I must come to realize Allah is watching me
My every breath, my every sigh
My every tear, my every cry
Every moment of my life, Allah’s watching me.
My every breath is watching me
My every step is watching me
My every move is watching me
Allah’s watching me.
My creater is watching me
My sustainer is watching me
My Lord is watching me
Allah is watching me.
Everytime I miss salah
Fail to pay my due zakah
Miss my fasting Ramadan
Allah is watching me.
Every time I share the tear
Live my life between hope and fear
The purpose of my life is clear
Allah’s watching me.
My every breath is watching me
My every step is watching me
My every move is watching me
Allah’s watching me.
My Creator is watching me
My Sustainer is watching me
My Lord is watching me
Allah is watching me.
La Ilaha Illallah Muhammadur Rasulullah
There is no God but Allah, My Lord is watching me!
My every breath is watching me
My every step is watching me
My every move is watching me
Allah is watching me.
My creater is watching me
My sustainer is watching me
My Lord is watching me
Allah is watching me.

Artist: Asif Choudhury
Album: You Are Not Alone
Nasyid: Allah’s Watching Me (My Lord Is Watching)

Tuesday, March 23, 2010

Engin Carian PDF, DOC & PPT

3ebook-pdf-search-engine_1249664526451


E-book? sekarang ini nama ini sudah tidak asing lagi kepada kita, jika ditanya kepada pelajar sekolah rendah sekali pun mereka dapat menjawab dengan betul. Jadi apakah E-book ni?


E-book adalah sebarang dokumen daripada words, power point dan lain-lain yang disimpan dalam format .pdf iaitu Portable Document Format. Kini telah menjadi trend kebanyakan dokumen terutamanya bagi pelajar universiti dan orang bekerja di akses dalam format .pdf contohnya soalan-soalan past year dan juga surat-surat dikalangan orang bekerja. Dan bagi saya yang paling penting ialah artikel-artikel dan bahan-bahan tesis banyak dalam format .pdf jadi menjadi kemestian bagi saya untuk menggunakan engin carian E-book ini untuk memudahkan pencarian bahan yang saya inginkan.


Saya selalunya menggunakan website ini pdf-search-engine.


ebook-search-pdf-search-engine_1249663540422


kat dalam web ini, hasil carian akan disenaraikan berdasarkan keywords yang anda masukkan. Di bahagian bawah hasil carian itu tersedia link hasil carian keywords yang sama tapi dalam format .doc atau (microsoft words) pun .ppt (power point). Selain web tersebut anda juga boleh mencari E-book anda di alamat berikut :-


http://www.pdfgeni.com/


http://search-pdf-books.com/


http://www.toodoc.com/


http://www.ebook-search-queen.com/


http://www.lookpdf.com/


http://pdfind.com/


web-web diatas mempunyai kelebihan yang tersendiri. Jadi pilihlah mengikut kesukaan anda. ok itu sahaja dari saya untuk kali ini. Selamat Mencari :wink:

Monday, March 22, 2010

Mawi Feat KRU - Sujud



[Mawi]
Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud

[KRU]
Jika direnung kembali
Dari kehidupan
Pelbagai halangan kutempuh penuh cabaran
Tiada satupun ku hadapi dengan senang dan
Tiada satupun ku hadapi dengan tenang

Tapi ku bersyukur
Di saat ku murung
Ku musikkan dalam kedua telapak tangan
Semangat yang dah luntur
Harapan yang dah terkubur
Diberi arah tukku teruskan

[Mawi]
Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……

Hanya mampu sujud…..

[KRU]
Pernah kulihat mereka
Yang hilang segalanya
Insan yang tersayang
Atau harta benda
Pancaroba bencana juga malapetaka
Adalah sebahagian ujian dunia

Di sebalik kesusahan
Tidak letih mengerti erti kesenangan
Harusku akur dengan apa yang telah dikurnia
Barangkali esok semua berubah

Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit cerah bersinar
Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit mendung tak bercahaya

[Mawi]
Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup

[KRU & Mawi]
Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……

Hanya mampu sujud…..

Tuesday, March 16, 2010

Pada Mu Ku Bersujud - Afgan



Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakan-

Monday, March 15, 2010

H1N1 Satu Konspirasi

h1n1



Saya telah menerima email dari kawan sekelas saya berkenaan konspirasi yang berlaku disebalik wabak pandemik H1N1 ini. secara logiknya, saya juga merasakan ada rancangan tersembunyi yang dibawa oleh WHO dan lain-lainnya. Namun saya tidak mempunyai sebarang bukti. Kini artikel yang dikongsikan kawan saya sedikit sebanyak telah meyakinkan saya tentang kewujudan konspirasi ini.


Sila lawati web ini untuk tulisan asal:-


Konspirasi Wabak Selsema Babi (Bahagian 1) - http://ibnuyaacob.com/?p=870


Konspirasi Wabak Selsema Babi (Bahagian 2) - http://ibnuyaacob.com/?p=883


Konspirasi Wabak Selsema Babi (Bahagian 3) - http://ibnuyaacob.com/?p=887

Tuesday, March 9, 2010

Tahajjud Cinta - Siti Nur Haliza



Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku haus di tengah laut
lemas mencari tempat berpaut
kirimkan aku kekuatan
serta pedoman di kesesatan

Ku sunyi dalam gembira
perih pedih tanggung derita
sungguh aku bukan wali
yang suci dari hina dan benci

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Terlalu lama aku mencuba
terlalu banyak
cinta yang ku damba
tiada yang sempurna
hanyalah fana
Tuhan, ampuni hamba-Mu

Kau datang ketika duka
dan bintang bercahya
tunjukku ke jalan syurga

Ku rebah di dada malam
memecah dendam yang lama diam
ku tanggalkan baju dunia
dakapku dengan selimut syurga
ya Tuhanku hanya padamu
tempat mengadu segala rindu
limpahi ku rahmat kasihmu
dalam tahajjud cinta bersujud

Monday, March 8, 2010

Flash Al-Quran

quran-flash2

Salam alaik, dah lama saya menyepikan diri. Bersempena dengan bulan Ramadhan yang mulia ini, saya ingin kongsikan Al-Quran Flash khusus untuk semua sahabat seagama yang suka mengadap PC@laptop lama-lama(macam saya).


Al-Quran flash ini adalah salah satu Flash E-book yang memaparkan gambar sebenar dengan memberikan pengalaman pembacaan yang sungguh selesa. Kali ini saya kongsikan A-Quran Flash versi Tajwid yang mana mempunyai tanda-tanda baca tajwid setiap helaiannya.


Selamat Beribadah.


Download: Hotfile


Official Download Site: Al-Quran Flash Tajwid

Wednesday, March 3, 2010

E-book Baik Punya

Ramai yang ingin menceburi bidang perniagaan internet, namun ketiadaan ilmu dalam bidang IT membantutkan hasrat dan impian tersebut. Kini tak perlu risau lagi, E-book Toyol ini boleh memberi segala info yang anda inginkan, hanya bermodalkan rm30, anda boleh menguasai cara untuk memulakan perniagaan internet secepat mungkin.

klik banner ini untuk ketahui kelebihannya:-

Tuesday, March 2, 2010

For The Rest Of my Life - Maher Zain



For The Rest Of my Life
I praise Allah for sending me you my love
You found your home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there is a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

Monday, March 1, 2010

Isu Sebat Dan Arak

Lewat kebelakangan ini, isu model kartika yang dikenakan hukuman sebat begitu hangat diperkatakan. Begitu ramai ahli politik yang tampil memberikan cadangan dan juga pembelaan kepada kartika. Tak kalah juga pihak yang menyokong pelaksanaan hukuman tersebut. Saya selaku orang yang jahil tentang agama ini terpaksa mencari info tambahan selain akhbar utama negara berkaitan isu ini untuk mengetahui duduk perkara sebenarnya.


Sememangnya saya tahu tentang hukuman sebat dalam Islam, namun ini kali pertama ia dilaksanakan, jadi banyak pihak terceloteh kerananya. Saya hanya ingin tahu mengapa ramai dikalangan pemimpin negara seolah-olah cuba berdolak-dalik tentang pelaksanaan hukuman tersebut. Ada yang suruh buat rayuan, ada yang suruh kaji semula keputusan dan ada yang kata tak boleh buat sebab tak ada pakar sebat.


sebat


Pada mulanya, saya seorang yang bodoh lagi tidak pandai ini hendak percaya saja apa yang berita tu sampaikan, namun tetiba pula dalam youtube dikeluarkan video ini.




Menurut sumber, video ini merupakan rakaman demonstrasi sebatan perbandingan di antara sebatan Syariah, dan sebatan undang-undang Sivil. yang dipetik daripada Seminar Hukuman Sebat Jenayah Syariah 23 April 2009, Anjuran JAKIM di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putra Jaya (PICC).


Jadi saya pun mula pening, seminar ni dibuat sebelum kes ini dibuka pada masyarakat. Jika ada seminar, maknanya ada pakar yang menerangkan tentang perbezaan hukuman sebatan ini. Maknanya ada pakar yang boleh melaksanakan hukuman ini. Lepas tu pula, yang mengajurkannya ialah JAKIM bukannya persatuan pelajar sekolah menengah ugama rakyat yang tak diiktiraf kerajaan Malaysia. Aduhai, pening sungguh saya dibuatnya.


Jadi, saya yang bodoh lagi hina ini masih menunggu info lain yang boleh menjernihkan kepeningan ini, mungkin daripada Majlis Fatwa Kebangsaan yang sangat cekap dan pantas mengeluarkan kenyataan berkaitan isu penyokong UMNO tidak masuk syurga tempoh hari.


fatwa



Dan yang terakhir, gambar yang agak kontroversi yang saya jumpa dekat internet, mungkinkah ada kaitan dengan gambar ini hukuman itu ditangguhkan?



hishamudin

Semoga terbuka sedikit fikiran kita,dan fikir-fikirkanlah bagi yang belum mendapat jawapan.

[update]




"Di Kelantan seramai enam orang lelaki telah disebat (atas kesalahan minum arak). Tahun 1997 - empat orang, tahun 2001 (seorang), dan 2003 (seorang).



"Hukuman sebatan Syariah terhadap seorang pesalah wanita pernah diputuskan oleh Mahkamah Syariah Johor pada 2000. Namun pesalah berkenaan telah membuat rayuan ke Mahkamah Rayuan Syariah dan hukuman sebatan telah diketepikan," jelas Nasrudin lagi.

Berbeza dengan tanggapan umum seperti dilaporkan media, beliau malah berkata Jabatan Penjara sudah mempunyai 171 orang tukang sebat, termasuk wanita yang terlatih.

"Kesemua mereka terlatih dalam menyebat secara sivil, syariah dan kanak-kanak," katanya.

Jelasnya lagi, kaedah sebatan berkenaan telah diterima oleh hakim rayuan Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Datuk Muhammad Asri Abdullah.

http://www.malaysiakini.com/news/112494




Blog Biz